Annons
X
Annons
X

Engström: ”Det är fantastiskt”

Natten blev lång för Piratpartiets förstnamn Christian Engström. Nu är det dagen efter och valretoriken ska snart bli politisk kohandel och han ska bli den ende piraten i Europaparlamentet.

Christian Engström intervjuas i radio dagen efter EU-valet.
Christian Engström intervjuas i radio dagen efter EU-valet. Foto: YVONNE ÅSELL.

Fler artiklar om EU-valet

Han avverkar intervju efter intervju, den förre IT-företagaren Christian Engström. Han har inte sovit många timmar i natt och den pigga looken i TV-soffan i morse kom mer från sminket och en dos Clear Eyes än av sömn.

– Men det här är fantastiskt! säger han.

Christian Engström vet ännu inte när parlamentet samlas i Bryssel. I ett nytt parlament, med oklara partigrupper, är han lika osäker på var Piratpartiet hamnar som under valrörelsen. Svaret på frågan ”vilken partigrupp” blir en repris:

Annons
X

– Den som ligger närmast oss, den som funkar. Vårt mål är att skapa majoriteter. Men de gröna eller liberalerna är de som ligger oss närmast.

I dag är piraterna på alla tidningars förstasidor, på papper och nät. Gratulationerna strömmar in, från de politiska högdjuren likväl som från de taxichaufförer som kör Christian Engström från intervju till intervju.

Men i natt, på KD:s valvaka, kunde partiledaren Göran Hägglund inte låta bli att ge Piratpartiet en släng. Först gratulerade han nykomlingarna, och sen...

”Men samtidigt är det ett fattigdomsbevis ur demokratiskt synpunkt att ett parti som har en agenda som inrymmer en promille av det politiska spektrat kan få en sån valframgång”, sade Göran Hägglund.

Nu på morgonen, i baksätet på en taxi, citerar SvD KD-ledarens ord för Christian Engström. Svaret kommer blixtsnabbt:

– Det är ett fattigdomstecken för demokratin att vi har partier i riksdagen som anser att medborgarrätt är en promillefråga. Om det är så det ska vara...

Annons
Annons
X

Christian Engström intervjuas i radio dagen efter EU-valet.

Foto: YVONNE ÅSELL. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X