Engqvist hinder för sjukvård på lika villkor

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är ett märkligt sätt på vilket landets högste ansvarige för sjukvården, socialminister Lars Engqvist, i sitt Brännpunktsinlägg den 30 juni svartmålar det moderata förslaget till solidarisk sjukvårdsförsäkring. Ministern som så många år bott i Malmö har väl någon gång varit i Tyskland? Där finns sedan mer än hundra år ett obligatoriskt och solidariskt försäkringssystem.
Finessen med det tyska systemet är dessutom att sjukvård och sjukersättning är samordnade i samma försäkringssystem. Sjukkassorna styrs inte av politiker utan av representanter för arbetstagare och arbetsgivare. Pengarna följer patienten.
Engqvist säger "ge alla vård på lika villkor". Men problemet med Sveriges av politiker lokalt styrda sjukvård är att villkoren för att få sjukvård är olika beroende på var man bor. Enligt en ny undersökning av Göteborgs Posten är den kortaste väntetiden för en oprioriterad höftledsoperation i Västra Götaland två år medan för motsvarande i Skåneregionen är två månader. Det kan inte bero på brist på pengar i vården eftersom Skåneregionen har 86 öre lägre skatt. Det är inte som Engqvist tror att mer pengar löser problemen. Sveriges splittrade och utvecklingshämmande politiska styrsystem bär skulden.
Sverige har sedan östblocket lösts upp den politiskt mest detaljstyrda sjukvårdsorganisationen inom den industriella världen. Denna politiska styrning betecknas som demokratisk men är i själva verket mer till hinder än nytta. Landstingens kostnader för det politiska styrsystemet är höga. Stockholms läns landstings sex sjukvårdsstyrelser med staber kostar årligen cirka 200 miljoner. Dessa pengar skulle göra större nytta direkt i sjukvården. Den politiska styrningen av sjukvården kostar landet miljarder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons