X
Annons
X
Recension

1917. Stridens skönhet och sorg Englund lyckas skriva historia på ett nytt sätt

Boksviten om första världskriget kommer att få stort värde i framtiden. Man förstår inte de politiska och militära förvecklingarna bättre av att läsa Peter Englunds böcker, men definitivt krigets innebörd, skriver Kaj Schueler.

Franska artillerister intar position bland ruinerna i Bucy-le-Long under slaget om Aisne 1917.  Lumière autochrome-fotografi av Fernand Cuville.
Franska artillerister intar position bland ruinerna i Bucy-le-Long under slaget om Aisne 1917. Lumière autochrome-fotografi av Fernand Cuville. Foto: IBL

Nu var det 1917. Kriget var inne på sitt fjärde år, delar av Europa var nedgrävt i skyttegravar. Soldater, sjukvårdspersonal och civila började känna en tärande trötthet, utan att se något slut. Frånvaron av matvaror var påtaglig, i stora samhällsskikt rådde svält. Döda och sårade räknades i tusentals för varje dag som gick. Men politiskt och militärt fanns ingen fred i sikte.

Franska artillerister intar position bland ruinerna i Bucy-le-Long under slaget om Aisne 1917. Lumière autochrome-fotografi av Fernand Cuville.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Omkullvräkt bronsstaty föreställande tsar Alexander III i Petrograd under den ryska revolutionen 1917.

Foto: IBL Bild 2 av 3

Alfred Pollard tar emot Viktoriakorset för sina insatser i fält 1917.

Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X