Recension

Den djävulske engelsmannen. Hawkwood - blod, guld och ära i 1300-talets ItalienEngelsmanvärd ett sämre öde

LEGOSOLDAT | John Hawkwood sålde sina blodiga tjänster till högstbjudande utan att någonsin drabbas av dåligt samvete. Via denna medeltida don Corleone skildrar Frances Stonor Saunders en färgstark epok med frosseri, lönnmord, fjärrhandel, slaveri, pest och kyrklig sexualskräck.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns ett italienskt ordspråk som lyder un inglese italianato è un diavolo incarnato, (en italianiserad engelsman är djävulen förkroppsligad). På få personer har uttrycket stämt lika väl som på John Hawkwood, en av medeltidens mest ökända legosoldater. Om någon enskild person under det blodiga halvsekel som följde på digerdöden verkligen kan sägas ha varit en förkroppsligad demon är det han. För att vara kringflackande krigare fick Hawkwood dessvärre ett ovanligt långt liv (född ca 1320, död 1394) som han fyllde med våld, våld och åter våld.

I dag är Hawkwood bortglömd, men det finns två trevliga sätt att lära känna den gamle knölen. För det första kan man åka till Florens domkyrka och leta upp Paolo Uccellos fresk från 1436 på norra skeppets tredje väggfält. Här sitter Hawkwood på en vit passgångare med kommandostav i handen, ridande in mot
högaltaret med ovanligt fredlig min. Inskriften lyder i översättning ”John Hawkwood, brittisk riddare, ansedd som sin tids försiktigaste och skickligaste härförare”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons