X
Annons
X

Engelskt vin – inget skämt

Det bubblar och jäser överallt i södra England. Och faktum är att engelskt vin vinner alltmer respekt – inte bara i Storbritannien. Förändringen har skett på mindre än 30 år. SvD:s vinskribent Mikael Mölstad har besökt området.

1/6

Hambledon Estate i Hampshire ska producera en miljon liter om tio år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD
2/6

Denbies Wine Estate i Dorking tar emot tiotusentals besökare varje år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD
3/6

Denbies Wine Estate i Dorking tar emot tiotusentals besökare varje år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD
4/6

På Denbies Wine Estate ingår ett glas bubbel på turen runt ägorna.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD
5/6

Ian Kellet på Hambledon ser mousserande vin som Englands framtid.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD
6/6

Chardonnaydruvorna på Ridgeview skördas i mitten av oktober.

När jag reste runt i England i mitten av 1980-talet fick jag höra att det gjordes vin i trakterna av Brighton. Efter första klunken tänkte jag att engelsmän som vinproducenter måste vara ett skämt. De skulle hålla sig till öl och cider. Om någon berättat att ett engelskt bubbelvin år 2010 skulle slå de största champagnehusen vid en blindprovning hade jag skakat på huvudet.

För varje år växer landets skara av seriösa vinföretag. Bara söder om London finns det omkring 400 vingårdar. Jag är övertygad om att England inom något decennium kan konkurrera med de populäraste områdena i Europa vad gäller vinresor, om de så heter Moseldalen eller Alsace. I England finns mycket av det som vi svenskar gillar: charmiga byar och grandiosa slott, grönskande trädgårdar och ett engelskt gemyt.

Redan i dag finns det möjlighet att resa runt på vinturer i grevskapen East och West Sussex mellan Brighton och London. Där väntar många besöksvänliga vingårdar. Även Kent, Devon och Cornwall finns snart med på listan över områden med ett stort antal vinproducenter som är värda ett besök.

Annons
X

Mike Roberts är ordförande i English Wineproducers och blickar med stolthet framåt.

– I hela södra England finns en gammal vinhistoria som vi nu håller på att återerövra. Intresset är enormt, förklarar han.

Det enda problemet är i hans ögon pengar. Framgångsrik vinproduktion kräver stora investeringar.

– Nu börjar det också satsas. Vi märker att många förmögna engelsmän satsar mer och mer pengar i vingårdar. Det ger en omedelbar guldkant i livet, men lär också ge god avkastning i framtiden.

Redan 1994 grundade Mike och Chris Roberts Ridgeview Estate, som i dag anses vara en av Englands bästa producenter av mousserande vin. De har investerat stort i en toppmodern anläggning med möjlighet till besök och provning.

En producent som satsade stort redan för över 20 år sedan är Denbies Wine Estate i Dorking i Surrey, inte så långt från Gatwick. Redan då byggde de sin första mottagningsanläggning för besökare, något som de flesta ansåg var en vansinnig investering. Men satsningen har lyckats och i dag är Denbies inte bara en av de stora vinproducenterna utan också ett populärt besöksmål – och en flitigt använd plats för alla sorters event. De har till och med tågvagnar som kör runt och förevisar ägorna. I turen ingår ett glas av gårdens utmärkta sparkling wine.

Englands vinhistoria hänger ihop med klimatförändringarna. När temperaturen i slutet av medeltiden var något högre fanns det omfattande vinproduktion i de södra delarna mot engelska kanalen. Men varken då eller nu är skillnaden stor jämfört med det närliggande Champagne på andra sidan kanalen. England är visserligen lite blötare på sommaren men snittemperaturen är bara en grad lägre än Champagne. Under vinterhalvåret är å andra sidan snittemperaturen en grad högre.

Geologiskt är likheterna ännu större. Stora delar av södra England domineras av kritjordar precis som i Champagne. Rent geologiskt hänger dessa krithaltiga landmassor ihop – det anar man inte minst när man ser sydkustens vita klippor, kring bland annat Dover.

Ian Kellet på Hambledom i Hampshire har anlagt sin vingård direkt på kritlagren i South Downs. Han satsar enbart på mousserande vin och räknar med att kunna producera uppemot en miljon flaskor om tio år.

– Vi har nästan samma förutsättningar som Champagne och kritan i jorden är perfekt eftersom den dränerar bra när det regnar och suger upp vatten när det är torrt, förklarar han.

När det stora vinodlingsintresset startade på 1980-talet sneglade de flesta åt Tyskland. Det var också därifrån de första druvsticklingarna och vinmakarna hämtades. Fortfarande produceras en hel del vita viner på druvor som Müller-Thurgau och Reichensteiner. De som satsar framåt i dag planterar dock klassiska franska druvor som chardonnay och pinot noir, som också råkar vara de två viktigaste druvorna för champagne.

Englands verkliga topproducent när det gäller bubblande viner, Nyetimber, har som ambition att på allvar konkurrera med destora champagnehusen. 2010 var de med i en blindprovning med ett 50-tal andra mousserande viner, bland andra de stora champagnehusen Roederer och Bollinger. Nyetimber segrade – och visade världen att engelskt bubbel är att räkna med.

– Våra sparkling wines kommer att bli landets stolthet i framtiden, säger Englands ledande vinskribent Jancis Robinson.

Läs även

Annons
X
Annons
X

Hambledon Estate i Hampshire ska producera en miljon liter om tio år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD Bild 1 av 6

Denbies Wine Estate i Dorking tar emot tiotusentals besökare varje år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD Bild 2 av 6

Denbies Wine Estate i Dorking tar emot tiotusentals besökare varje år.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD Bild 3 av 6

På Denbies Wine Estate ingår ett glas bubbel på turen runt ägorna.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD Bild 4 av 6

Ian Kellet på Hambledon ser mousserande vin som Englands framtid.

Foto: MIKAEL MÖLSTAD Bild 5 av 6

Chardonnaydruvorna på Ridgeview skördas i mitten av oktober.

Bild 6 av 6
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X