Engelska skolan rusade på nej till vinstbegränsning i välfärden

 Barbara Bergström grundare av Internationella Engelska Skolan.
Barbara Bergström grundare av Internationella Engelska Skolan. Foto: Malin Hoelstad / Svenska Dagbladet

Det blev ingen vinstbegränsning om 7 procent av det operativa kapitalet för privata välfärdsbolag. En majoritet av riksdagens ledamöter röstade mot förslaget Regeringen uppmanas istället att ta fram kvalitetskrav för branschföretagen. Engelska skolans aktie steg samma dag med 7,4 procent och drog även med sig Academedia som ökade med 1,2 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var på torsdagen som Riksdagen röstade nej till att begränsa vinsterna för privata välfärdsföretag. Regeringen uppmanas i stället att ta fram nationella kvalitetskrav för välfärden.

M, C, L, KD och SD röstade emot den rödgröna regeringens och Vänsterpartiets förslag på vinstbegränsning och vann som väntat med siffrorna 162–139.

Riksdagens beslut innebär en paus i en het politisk debatt som inleddes redan under förra mandatperioden, då brister i friskolor och privat utförd äldreomsorg var mycket uppmärksammade, skriver TT.

Striden är dock inte över då framförallt Vänsterpartiet vill göra en valfråga av det nu nedröstade förslaget.

Regeringens förslag hade inneburit att skattefinansierade välfärdsföretag inom skola och omsorg skulle vara tvungna att gå med på en vinstbegränsning för att få tillstånd. Syftet var att begränsa möjligheten för ägarna att ta ut vinst ur verksamheten.

Vården omfattades inte. En utredning har tillsatts om regler för hur skattemedel ska användas i vården och som ska vara klar vid årsskiftet.

Riksdagen röstade samtidigt ja till utökad ägar- och ledningsprövning innan friskolor och vissa andra välfärdsföretag kan beviljas tillstånd. Den heta debatten om vinster i välfärden som startade inför förra valet har därför inte varit helt resultatlös, skriver nyhetsbyrån.

Prövningen gäller om ägare och ledning har den insikt som krävs för verksamheten och om ägarna utifrån deras ekonomiska förhållanden och omständigheter i övrigt är lämpliga.

Trots torsdagens uppgång i Engelska skolan har aktien hittills i år backat med 9,3 procent hittills i år. För Academedia har kursen fallit med 10,6 procent under samma tidsperiod.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA Förslaget ingen vill ha
Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons