X
Annons
X
Foto: Moa Hoff

Horace Engdahl: Ok vara mest impopulär i landet

Långläsning

Många ger honom skulden för krisen i Akademien, men själv verkar Horace Engdahl obrydd. Han har ju upplevt sig som mobbad och ifrågasatt hela livet. SvD:s Malena Rydell och Sam Sundberg tecknar ett porträtt av en machointellektuell som ogillar gruppmentalitet och svaghet.

Den Horace Engdahl som för tillfället manas fram i den svenska pressen är en fantom, en mardrömsbild som inte har något med verklighetens Engdahl att göra, menar Marianne Stidsen. Medan bilden av mannen på stol nummer 17 blivit allt mörkare i svenska medier har den danska litteraturforskaren och lektorn vid Köpenhamns universitet gång på gång försvarat Horace Engdahls heder i en serie kommentarer i Expressen.

– Han har hamnat i en skitstorm. Det finns alltid skitstormar, och just nu är han mitt i en sådan, säger hon.

Foto: Moa Hoff Bild 1 av 9

Horace Engdahl anländer till Börshuset för sammanträde med Svenska Akademien i april i år.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 9

I krogmiljön som blev en sorts förlängning av arbetet med tidskriften Kris kom Jean-Claude Arnault in i Horace Engdahls liv.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 9

Horace Engdahls senaste bok är ”Den sista grisen” (2016). SvD:s recensent Therese Eriksson väckte frågan om Engdahl leker med bilden av svinet: ”boken kan antingen vara en grandios uppvisning i avsaknad av självkritik eller en riktigt svidande uppgörelse med jaget och mansrollen”.

Foto: Moa Hoff Bild 4 av 9

”Vi pratade aldrig om vi hade legat med någon. Vi är väldigt korrekta och gentlemannamässiga”, säger Stig Larsson om sig själv, Horace Engdahl och Jean-Claude Arnault.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 9

”Varken Horace Engdahl eller Ebba Witt-Brattström är några dussinmänniskor. De är intelligenta, frispråkiga och omstridda”, säger Ulrika Knutson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 6 av 9

”I ett genompolitiserat samhälle som Sverige blir Horace kontroversiell för att han vill att konsten ska stå fri från politiken”, säger Marianne Stidsen.

Bild 7 av 9

Per Wästberg, Kristina Lugn och Kjell Espmark vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst december 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 8 av 9

Illustration av Guje Engström som bildsatte Knut Ahnlunds text i SvD 1997, ”Fel val vid fel tidpunkt”.

Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X