Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Cigaretten efteråt Engdahl har tuffat till sig

Horace Engdahl, född 1948 i Karlskrona) blev invald i Svenska Akademien 1997 och var dess ständige sekreterare 1999-2009. Engdahl är även verksam som kritiker, essäist och översättare.
Horace Engdahl, född 1948 i Karlskrona) blev invald i Svenska Akademien 1997 och var dess ständige sekreterare 1999-2009. Engdahl är även verksam som kritiker, essäist och översättare. Foto: DAN HANSSON
(uppdaterad)

Cigaretten efteråt

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Albert Bonniers förlag

160 s.

När Horace Engdahl lämnade posten som Svenska Akademiens ständige sekreterare för två år sedan, sa han något om att han såg fram emot att få tala fritt och skarpt. Det var nog fler än jag som blev nyfikna på det där, vad det var som skulle fram i ljuset. I tankeboken ”Cigaretten efteråt” – Engdahls första bok med nyskrivna texter sedan avhoppet – får vi svaret. Det handlade inte om att avslöja spelet bakom kulisserna, läsa lusen av någon nobelpriskandidat eller liknande. Snarare om rätten att säga ”bög” och ”blatte”. Att knulla och kröka. Vara ”man med stake”. Inte säga ”hen”.

Horace Engdahl har helt enkelt tuffat till sig lite. En något senkommen tonårsrevolt kanske, men jag gillar det. Det är ett lyckligt uppror. Engdahl ger slängar åt feminismen och det politiskt korrekta, yster som en kalv på grönbete. ”Den moderna kvinnan” är ett bekymmer. Hon som först onödigförklarat mannen och sedan vill bjuda in till förhandlingar om ”hur vi skall ha det med kärleken”. Glöm det, fräser Horace. ”Kärleksord tål ingen ideologikritik.”

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Reaktionära betraktelser” kallar han självironiskt detta avsnitt i boken för. Men machometaforiken letar sig in också i reflektionerna kring skrivandet och litteraturen. Det talas mycket om erövring, förförelse och avtändning. ”Den man som tvivlar på att hans stil eller hans kuk är gudomlig, har inte en chans mot de självhärliga galningarna.”

  Annons
  X

  Fragmentet – den genre Engdahl verkar i – förklarar han apropå författarens inre röst som ”stämman som aldrig riktigt får sin innehavare i säng.” Och sedan titeln förstås, ”Cigaretten efteråt”. Förutom den sexuella anspelningen pekar den på en juvenil svartsyn som för tankarna till E M Ciorans bittra syllogismer: ”Världens undergång skulle vara en fullt uthärdlig tanke om det bara vore möjligt att ta en cigarett efteråt.”

  Nå. Det är en sida av boken. Den roar mig, men ska inte överbetonas. Om Engdahl ibland låter yngre än han är (63), så låter han oftast som någon mycket äldre. Han sitter på kafé i Berlin (”belägrad av halvhjärtade demoner”) och reflekterar över tidens gång och livets flykt, känslan av att ungdomens felsteg och dårskaper hjälplöst är förbi. Kvar finns bara efterklokheten, men vad ska man med den till? ”Den duger inte ens till att begå ett misstag!”

  Det är en i grunden ganska vemodig bok. Det handlar lika mycket om åldrandet som om ensamheten. Engdahl är bildningsaristokraten som vill till folket. Det är därför han säger kuken. Men det där med bloggar och sånt kan han inte riktigt förlika sig med. Han jämför dem med tonårsflickors telefonsamtal. Timslånga utbyten av trivialiteter som bara syftar till att upprätta en symbios med publiken. Inte som i den riktiga offentligheten, där skiljelinjerna mellan Du och Jag blir tydliga. ”Ungdomarna håller sig helst för sig själva, därför att de, så snart de kommer in i rummet där de vuxna sitter, blir medvetna om sina löjliga drag.”

  Liksom i ”Meteorer” från 1999 blandar Engdahl blankslipade aforismer med personliga betraktelser, drömmar och luftkomprimerade essäer. Han har humor, lärdom och ett i bästa mening naivt sätt att närma sig saker och ting. Ofta rör det sig om ett rent lexikaliskt definitionsarbete. Vad är nedstämdhet? Ironi? Skillnaden mellan bra och dålig konst? ”Vi kallar ett konstverk misslyckat när det går utöver gällande mått utan att genom sitt exempel ändra på skalan. I annat fall kallas det banbrytande.” Ja men precis så är det ju, tänker man, det är ju rena självklarheter. Fast själv hade jag förstås aldrig tänkt tanken tidigare.

  ”Cigaretten efteråt” är kort sagt en bok full av lyxtankar. Oftast kloka och insiktsfulla, ibland syrligt tillspetsade, alltid tjusigt och exakt formulerade.

  LÄS OCKSÅ:
  ”Flera texter jag inte kunnat publicera tidigare.” – SvD möter Horace Engdahl

  Annons
  Annons
  X

  Horace Engdahl, född 1948 i Karlskrona) blev invald i Svenska Akademien 1997 och var dess ständige sekreterare 1999-2009. Engdahl är även verksam som kritiker, essäist och översättare.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X