Annons
X
Annons
X

Engagerad

Skruvad Tingelingsjungande DJ Trexx och seriös volontär i Obamas valkampanj. Michael Lindgren söker utlopp för sitt brinnande engagemang.

Michael Lindgren, aktuell på Svensktoppen med låten Tingeling, söker ständigt utlopp för sitt brinnande engagemang.
Michael Lindgren, aktuell på Svensktoppen med låten Tingeling, söker ständigt utlopp för sitt brinnande engagemang. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Han snubblar över orden, ivrig att förklara och berätta. Om presidentkampanjen i USA, krossade illusioner på Kuba, viljan att förändra och vikten av humor.

Mitt i en mening avbryter han sig själv för en rökpaus. Han sätter på sig sin gröna parkas och svischar ut från restaurangen. Han drar snabba, sammanbitna bloss samtidigt som han går fram och tillbaka på gatan. En otålig själ?

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, men rastlös, säger han leende när han slår sig ner vid bordet igen. Jag var överenergisk redan som barn. Jag har inte fått någon diagnos än, men jag misstänker att jag har någon form av adhd eller så.

  Annons
  X

  Det har gått drygt en månad sedan han sjöng Tingeling som pausinslag på melodifestivalfinalen i Globen. Stylad som DJ Trexx – med mohikanfrisyr, neonfärgade skor, bodybuilderbrallor, nitar och fuskpäls.

  Inslaget fick den ryska ambassadens presschef att se rött. Han tyckte att hela Grotesco-gänget skulle spärras in på mentalsjukhus.

  Michael Lindgren skrattar åt uppståndelsen.

  – Det var ju helt absurt, jag har skrattat i veckor. Och nyligen kom ett ryskt svar på nätet, vårt inslag på ryska med inklippta inslag från filmen Slaget vid Poltava och fotbolls-EM. Liksom: vi dödar er och slår er i sport. Vem sa att ryssar inte har humor?

  Han drar handen över sin rakade hjässa, fingrar på snusdosan och ser med ens allvarlig ut. Det märks att han inte är en person som backar för överheter i första taget.

  – Jag hade en trygg uppväxt med bra uppbackning hemifrån. Var min skepsis mot auktoriteter kommer ifrån vet jag inte riktigt. Den är nog ett socialt arv och i viss mån en klassfråga. Att man växte upp med en känsla av att man hade rätt att ta plats och inte behövde ta skit utan vidare.

  Kanske är det också förklaringen till att han gjorde en hel del bus i skolan, samtidigt som han var mån om att vara duktig.

  – Men jag var nog ännu mer mån om att vara omtyckt. Jag var en ögontjänare, och försökte vara ett charmtroll. Och det använder jag mig av fortfarande, säger han och blinkar.

  I tonåren rakade han mohikanfrisyr och köpte militärjacka i ett försök att efterlikna Robert de Niros rollkaraktär i Taxidriver. Ungefär samtidigt tog hans kritiska och ifrågasättande period ordentlig fart. Han läste mycket och snöade in på vänsterikoner som Che Guevara och Noam Chomsky.

  – Jag försökte hänga en del med punkarna på Plattan också, men jag var inte riktigt välkommen. Man måste vara jävligt mycket punk för att leva upp till det där om man kommer från Lidingö, och så mycket punk var inte jag.

  De etablerade partierna tyckte han inte var speciellt lockande. Men han demonstrerade flitigt – mot nazism och rasism, för Palestina.

  – Men jag hittade aldrig någon organiserad rörelse att bli del av och kanalisera den där energin. Jag vet fortfarande inte riktigt var jag hör hemma politiskt.

  Organiserad eller inte, engagemanget har levt vidare ändå, både här hemma och utomlands. Som 20-åring var han med i forskningsprojektet Open World Gränslösa kunskaper i Gambia. Ett videoprojekt med syfte att bland annat utveckla kommunikationsverktyg för etniska grupper utan eget skriftspråk.

  – Det var jävligt lyckat. Vi satte upp workshops och hade gratislektioner för byinvånarna, det kom både unga och gamla – mest kvinnor. Senare genomförde vi ett liknande pilotprojekt i Chile hos Mapuche-indianerna.

  Michael funderar en stund på frågan om var allt engagemang kommer ifrån och tror att det nog är något han fått med sig hemifrån.

  – Alla människors lika värde, en allmän humanism helt enkelt. Mycket gamla kristna idéer i familjen även om Gud inte var så närvarande. Inte politik heller, även om man undermedvetet förstod att det var moderaterna som gällde.

  Han berättar hur mamma Mia, som då var framgångsrik designer och bland annat vann Damernas världs Guldknappen, gjorde ett tidningsuttalande som väckte uppståndelse.

  – Hon sa något i stil med att ”i hjärtat är jag socialist” vilket fick bekantskapskretsen att förfasa sig. Mot mig har hon alltid varit väldigt uppmuntrande. Ja pappa också, mer åt det presterande hållet men soft.

  Demonstrationerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 blev en radikaliserande upplevelse för den då 23-årige Michael som greps av polisen.

  – De stövlade in hårt som fan, slogs med fjäderbatonger och var ganska ”hårdföra”. Minnena sitter kvar. Jag kan förstå polisernas agerande i vissa av situationerna, men man önskar att de kunde ha löst det på ett annat sätt.

  Efter Göteborgskravallerna kände han att just den formen av protester inte leder så långt, det var då han bestämde sig för att börja plugga juridik. En utbildning som han klarat av till knappt hälften.

  – Det är häftigt att få en insikt i de bakomliggande strukturerna som håller ihop samhället, juridik och ekonomi. När man förstår lite av hur det fungerar känner man sig mindre maktlös.

  Genom åren som gått har han ändrat åsikt om både det ena och det andra. EU-motståndet har vänt, liksom hatet mot USA. Han poängterar flera gånger att man måste ifrågasätta och skratta åt sig själv, annars är man farligt ute.

  – Fanatism botas bäst med humor, som Amos Oz skriver i sin bok.

  Ett tag trodde Michael att Kuba var något av ett paradis på jorden, men de drömmarna krossades. Han reste dit ensam med intentionen att göra en dokumentärfilm där han ville visa hur onyanserat svensk media behandlade landet. Snabbt upptäckte han dock att människorna han träffade var av en annan åsikt. De var förbannade på det kubanska samhället och ville se en förändring

  – Jag blev extremt desillusionerad när jag insåg att mina romantiska idéer om Kuba inte på något sätt täckte in verkligheten, säger Michael och berättar att det tog lång tid innan han återhämtade sig efter upplevelsen.

  Han reste till Centralamerika för att vila upp sig och satt på ett hotellrum i Mexico city när Bush återvaldes till president. Michael grät.

  Men när en kompis många år senare berättade om en ny politiker på uppåtgående, Barack Obama, vädrade Michael morgonluft.

  – Den tunga filt av skit, mörker och terrorism som tonsatt världen efter 11 september ... Med Obama kände jag att vi kanske kunde få en vändning. En glipa i filten.

  När det sedan var dags för presidentval packade Michael väskan och åkte till New York. Där anmälde han sig som kampanjvolontär och reste under en månads tid runt och knackade dörr för Obama.

  – Jag kände att jag ville vara med, USA:s makt är så stor att även en liten positiv förändring i toppen får enorma konsekvenser och det här kändes stort.

  När Obama segrade stod Michael i yran på Times Square.

  – Det var mäktigt. Jag får tårar i ögonen bara jag tänker på det, säger han.

  Allt det allvarsamma med studier och politik har hela tiden kantats av teater och en stor dos humor. Under några år drev Michael och Erik Wernquist teatergruppen Stockholms blodbad och i början av 2000-talet intensifierades samarbetet med Henrik Dorsin med både krogshow och enmansföreställningar. För tre år sedan kammade Grotesco Royal hem vinsten i Humorlabbet på SVT vilket ledde till den uppskattade serien Grotesco. Fullt upp även där alltså.

  Oavsett politisk åsikt är det lätt att beundra Michael Lindgrens brinnande engagemang, men själv tonar han helst ner det hela.

  – Jag gör ju ingenting, jag bara snackar, säger han och virvlar vidare ut i vårvädret.

  Annons
  Annons
  X

  Michael Lindgren, aktuell på Svensktoppen med låten Tingeling, söker ständigt utlopp för sitt brinnande engagemang.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X