Annons
X
Annons
X

Energismart boende – med en surfplatta

Knappa in önskat gradtal i olika rum. Se till att husets batteri laddar elbilen. Låt surfplattan köra i gång diskmaskinen på natten när elen är som billigast.

Uppvärmningen av de nya lägenheterna ska ske med fyra olika metoder: gas, el, fjärrvärme samt energi från taket där solceller, solpaneler och ett litet vindkraftverk monteras.
Uppvärmningen av de nya lägenheterna ska ske med fyra olika metoder: gas, el, fjärrvärme samt energi från taket där solceller, solpaneler och ett litet vindkraftverk monteras.

Våra byggnader måste bli mer energismarta.

Det som en gång var en ambition hos ekologiskt sinnade pionjärer blev för några år sedan ett krav från Europaparlamentet. Från 2021 måste all nyproduktion av bostadshus vara nära nollenergihus.

Välkänt sedan länge är vikten av att täta fönster och dörrar och att skaffa energisnåla kylskåp, spisar och glödlampor. Att passivhus och plusenergihus har börjat byggas eller planeras över hela landet är också välbekant.

Annons
X

Men att använda en surfplatta för att spara energi i byggnader är något nytt. Flera husprojekt där surfplattan spelar en viktig roll för energieffektiviseringen är på gång runtom i Norden. Ännu handlar det mest om försöksverksamhet.

I Malmö bygger energijätten Eon ett avancerat framtidshus där surfplattan blir universal-redskap för att hålla nere el- förbrukningen. På plattan, med specialgjord app, ställer du in allt i förväg.

Om du vill ha 19 grader i vardagsrum och kök, men endast 15 grader i sovrummet på natten reglerar du detta med hjälp av plattan. Om lägenheten står tom mellan klockan 9 och 17 kan du då välja att sänka temperaturen några grader.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detta är möjligt eftersom varje lägenhet har cirka 50 mätpunkter som bidrar med information om temperatur och elförbrukning i snart sagt vartenda skrymsle. Även vattenåtgången mäts. Därmed kan varje skiftning i ett hushålls energianvändning registreras och förhoppningsvis leda till förbättrade energivanor.

  – Låter det överarbetat? Tänk då på att detta är ett provhus och ett forskningsprojekt med ovanligt många mätpunkter. Så detaljerade mätningar behövs inte i framtidens lågenergihus, säger Vesna Wågmark, projektchef för Smart Home på Eon Norden.

  Hon påpekar också att även om de som flyttar in förväntas bli energimedvetna och leva mycket energisnålt ska sparivern inte ske på bekostnad av komforten. Huset erbjuder samma bekvämlighetsnivå som annan nyproduktion – och mer därtill.

  Eons hus blir ett så kallat minienergihus med egen energiproduktion. Sju av de åtta lägenheterna läggs ut till försäljning som bostadsrätter medan en används som demonstrationslägenhet.

  Uppvärmningen ska ske med fyra olika metoder: gas, el, fjärrvärme samt energi från taket där solceller, solpaneler och ett litet vindkraftverk monteras. Data från de olika energisystemen och lägenheterna ska samlas in, jämföras och tolkas av forskare från Lunds Tekniska Högskola. Målet med projektet är att få fram ett underlag för energin i framtida husbyggen.

  För att flytta över så mycket energianvändning som möjligt till tidpunkter med låg nätbelastning ska smarta tariffer tillämpas – hög belastning blir därför dyrt, låg belastning billigare. Dyrast blir topparna från klockan 6 till 9 och från klockan 17 till 20. Plattan söker upp de billiga perioderna och sätter till exempel igång diskmaskinen på natten vid den ekonomiskt optimala tidpunkten.

  Husets batteri, där överskotts-energi från taket sparas och el- bilen, som varje hushåll ska förses med, blir också delar av energi-lösningen. Båda kan laddas från vanliga elnätet eller från taket. Batteriet tillhandahåller ström när solen inte lyser och när det är vindstilla.

  Surfplattan bevakar möjligheter som du själv inte har tid att söka upp, den ser till att du ständigt drar nytta av den billigaste elen. Om du på fredagskvällen knappar in att bilen ska användas nästa gång först klockan 8 på måndag kan huset innan dess hinna låna energi från bilen – om den energin är billigare än den som för tillfället finns tillgänglig från elnätet.

  Måste man vara ingenjör för att sköta alla inställningar?

  –Nej, tvärtom ska det bli enkelt. Eftersom de flesta valen troligen upprepas dag för dag kan du som boende förinställa olika grundlägen. Ett grundläge kan gälla en normalvecka när du stiger upp, äter frukost, går till jobbet och gör det mesta vid ungefär samma tider varje dag. Ett annat kan gälla när du reser bort några dagar då många funktioner kan gå på sparlåga eller stängas av, säger Vesna Wågmark.

  Hon tillägger att även när du är bortrest kan du göra ändringar via din smartphone. Om du bestämmer dig för att återvända ett dygn tidigare än planerat kan du enkelt ordna rätt gradtal i lägenheten till ankomsten. Mobilen kan också ta emot meddelanden från systemet som talar om att du har glömt stänga av kaffekokaren. Du stänger då av den med din smartphone.

  Tänkta kunder till bostadsrätterna är såväl barnfamiljer som singlar. Köparen får vara beredd på att hosta upp kring 5 miljoner kronor för en lägenhet. Bland finesserna ingår också att varje hushåll är utrustad med en elcykel och att hissen producerar energi när den går ner.

  Lars Edling

  Annons
  Annons
  X

  Uppvärmningen av de nya lägenheterna ska ske med fyra olika metoder: gas, el, fjärrvärme samt energi från taket där solceller, solpaneler och ett litet vindkraftverk monteras.

  Bild 1 av 4

  Bostadsrätterna kommer att gå loss på 5 miljoner kronor.

  Bild 2 av 4

  Framtidshuset ovanifrån.

  Bild 3 av 4

  Med hjälp av en surfplatta kan man ställa in olika temperaturer i olika rum och ändra dem under dygnet. Allt för att spara så mycket energi som möjligt.

  Foto: LARS EDLING Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X