Annons

Oscar Levertins vännerEnergisk absurdism i litterärt terapisällskap

 Kalle Westerdahl,  Tova Magnusson och  Annika Hallin.
Kalle Westerdahl, Tova Magnusson och Annika Hallin. Foto: Niklas Hellgren

Martina Montelius roman om ett av alla litterära sällskap, ”Oscar Levertins vänner”, har nu blivit teater. Philip Zandén iscensätter en grotesk, smart och sorglig fars om sökandet efter kärlek.

Under strecket
Publicerad

En livbåt. Vem behöver inte en livbåt? En litterär förening kan fungera utmärkt. Där man träffas, håller föredrag, rangordna sig och är varandras terapeuter. Sällskapet Oscar Levertins vänner träffas med jämna mellanrum på Hornsgatan 117 i Stockholm. Visserligen är man bara fyra medlemmar. Leif jobbar på Kronofogden och vräker människor, Jörgen är så intelligent att han spelar rollspel – just nu som radikal med stort behov av en Moder. Maggan är lesbisk, driver en kennel och ser världen ur hundperspektiv. Ordföranden Boel är den enda som har en relation till Levertin, fast hon är utbränd tvingas hon lösa allas problem, lyssna och hålla om.

Livbåten står nu på Teater Brunnsgatan Fyra som en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern. Philip Zandén regisserar Martina Montelius roman från 2015 om hur vi tvångsmässigt pusslar ihop oss med andra. Hon har själv dramatiserat texten, mycket väl – särskilt om man betänker att genren är litterär buskis, avsedd för den som kan sina klassiker, men ändå inte tar illa upp när Vänföreningen reser på Läslustkryssning över Östersjön och har knapplösa, pliktmässiga knull med halvkända litteratörer.

Annons
Annons
Annons