Annons

”Energiöverenskommelsen har i realiteten fallit”

Nyamko Sabuni och Arman Teimouri (L).
Nyamko Sabuni och Arman Teimouri (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT, Ola Hedin

Det är bra att Moderaterna, sent omsider, insett energiöverenskommelsens negativa effekter för svensk konkurrenskraft och för klimatet, skriver Nyamko Sabuni och Arman Teimouri, Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Moderaterna har tidigare under våren hotat med att hoppa av energiöverenskommelsen. Vi kan nu konstatera att onsdagens initiativ från Moderaterna innebär att energiöverenskommelsen i realiteten har fallit och det är bra. Det öppnar för en bred och långsiktig energipolitik som skyddar och stärker svensk konkurrenskraft.

Energiöverenskommelsen slöts 2016 mellan regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Liberalerna står utanför överenskommelsen då den i mångt och mycket bygger på dyra subventioner och brister när det gäller klimatnytta. Liberalerna har dessutom en lång historia av att värna kärnkraften både för klimatet och för svensk konkurrenskrafts skull. När målet i överenskommelsen är hundra procent förnybar energi, i stället för fokus på fossilfri energi, innebär det i praktiken en avveckling av svensk kärnkraft. Uppgörelsen har legat som en våt filt över svensk energipolitik. Det är bra att Moderaterna, sent omsider, insett överenskommelsens negativa effekter för svensk konkurrenskraft och för klimatet.

Annons
Annons
Annons