Energimyndigheten: ”Vi har räknat rätt”

SvD Näringslivs artikel om den allt större andelen ryska drivmedel på våra bensinmackar har väckt både uppmärksamhet och förvåning. Nu förtydligar Energimyndigheten varför de ser en så kraftig ökning av rysk olja i sin statistik, när andra ser en betydligt svagare ökning.

Under strecket
Publicerad
ELISE AMENDOLA/AP
Foto: ELISE AMENDOLA/AP
Annons

Olja är ett svårgreppbart ämne - och inte bara rent fysiskt. När SvD Näringsliv på måndagen rapporterade om hur andelen olja som importeras till Sverige för att bli bensin eller diesel på den svenska marknaden skjutit i höjden dramatiskt de senaste åren, var det många som höjde på ögonbrynen. Inte minst i branschen, där man visserligen också upplevt en ökning av rysk olja - men inte i närheten av den dramatiska ökning som Energimyndighetens siffror visade.

Branschorganet SPBI:s statistik visar visserligen också hur den totala importen av rysk olja - alltså även för vidare export från Sverige - ökat kraftigt sedan förra året, med omkring 30 procent. Men den ryska råoljan ligger samtidigt på en nivå som inte är dramatiskt högre än genomsnittet de senaste 10 åren (cirka 12 procent över genomsnittet).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons