Annons

Paper planeHög energi när tillvaron osäkras på sluttande plan

Ur ”Paper plane ” av Mari Carrasco.
Ur ”Paper plane ” av Mari Carrasco. Foto: Urban Jörén

Inte en död sekund finns i Mari Carrascos verk ”Paper plane”. Fyra dansare utmanar såväl en sluttande yta som varandra i ett energifyllt drömspel av viktlöshet och tyngdkraft.

Under strecket
Publicerad

Stacey Aung, Rita Lemivaara, Gesine Moog och Jade Stenhuijs i ”Paper plane”.

Foto: Urban Jörén

Ett vikt pappersplan modell större har landat eller kraschat på Dansens hus stora scen och ger både möjligheter och motstånd åt de fyra kvinnliga dansarna som klänger på och runt det. Ömsom viktlösa, ömsom dragna mot jorden av tyngdlagen intar de spelplatsen med lekfullt mod och enorm energi. Här finns inte en död sekund men ändå fullt av nyanser i varje kropp och dess förhållande till rummet, objektet och meddansarna.

”Paper plane” hade urpremiär förra året och har sedan dess turnerat med Riksteatern, som beställde verket. Det var även där som koreografen Mari Carrasco fick sitt genombrott för fem år sedan med ”Bartolomeo”, en rytmisk knockout med feministiska förtecken. Sedan dess har detta stjärnskott bland annat koreograferat den uppmärksammade uppsättningen ”Girls will make you blush” på Unga Klara/Västmanlands teater och ingått i Dansens hus satsning på svenska koreografer vilket resulterade i ”Ready ready” 2016.

Annons
Annons
Annons