Annons
Krönika

Nicklas Berild Lundblad:Energiförbrukning är ett mått på framåtskridande

Den havsbaserade vindkraftsparken Thanet var störst i världen när den invigdes 2008, och har kapacitet att förse 125 000 brittiska hushåll med el.
Den havsbaserade vindkraftsparken Thanet var störst i världen när den invigdes 2008, och har kapacitet att förse 125 000 brittiska hushåll med el. Foto: PETER ALESTIG
Under strecket
Publicerad

Eurostat rapporterade i början av februari att energiförbrukningen i Europeiska Unionen nu är tillbaka på de nivåer vi senast såg i början av 1990-talet. Det måste väl vara goda nyheter, eller hur? Energieffektiviseringen fungerar, vi blir mer miljömedvetna, vi skapar de märkliga mätenheter som nu kallas ”negawatt” - ickekonsumtion av energi - på nyspråk. Allt detta måste väl vara bra? EU har ju till och med satt sig målet att reducera energikonsumtionen till 2020 med 20% - det måste väl vara sund politik?

För att besvara den frågan måste vi enas om vad energikonsumtion egentligen är ett mått på, om det nu alls är ett bra mått att utgå från. Är det ett mått på hur mycket vi slösar på naturens resurser? Eller är det ett mått på hur snabbt vi förbättrar välfärden?

Annons
Annons
Annons