Annons

Peter Alestig:Energibolag stämmer stater som försöker fasa ut fossilt

Det sker i hemlighet, långt bort från allmänhetens insyn. Energijättar som stämmer regeringar när de försöker fasa ut fossila bränslen. Men nu kan bolagen vara på väg att förlora sin juridiska makt – och blir i stället själva måltavlor för stämningar.

I veckans klimatkrönika skriver jag om både den ena och den andra sidan. Om hur energigiganter som Vattenfall och Uniper använt ett fördrag från 90-talet (Energistadgefördraget) för att pressa regeringar att försvaga lagstiftning. Vattenfall var tidigt på bollen – för sådär 10 år sedan stämde bolaget Tyskland när miljökraven på kolkraftverket Moorburg i Tyskland ökade. Uniper har i sin tur alldeles nyligen hotat stämma Nederländerna på en miljard euro för beslutet att fasa ut kolkraften.

Nu har EU-parlamentet tröttnat på energibolagens stämningar. 97 parlamentariker skrev nyligen i ett öppet brev att avtalet är ”ett allvarligt hot mot Europas mål om klimatneutralitet”. Förra veckan beslutade parlamentet att uppmana kommissionen att omförhandla avtalet.

Samtidigt hotas nu energibolagen själva av stämningar. Långt över 1 000 klimatprocesser mot regeringar och bolag pågår just nu världen över. Ett mycket intressant fall är den peruanska bonden och bergsguiden Saúl Luciano Lliuyas kamp mot den tyska energijätten RWE. Han bor i Huaraz, en stad med över 120 000 invånare i bergskedjan Anderna. Strax ovanför staden ligger Lake Palcacocha, en stor sjö som hålls tillbaka av en naturlig damm.

Men sjön är, enligt Saúl Luciano Lliuyas advokater, en ”tickande bomb”. Glaciärerna omkring smälter snabbt och sjön växer. Om – eller när – dammen kollapsar kommer en enorm flodvåg dränka stora delar av Huaraz. Sjön bevakas dygnet runt av lokalbefolkningen som ständigt är beredd att evakuera.

2015 stämde Saúl Luciano Lliuya, tillsammans med organisationen Germanwatch, RWE – som enligt advokaternas beräkningar bidragit med 0,47 procent av människans utsläpp av växthusgaser. Alltså borde RWE stå för 0,47 procent av kostnaderna för att skydda Huaraz.

Och i en oväntad twist, börjar nu också ny klimatforskning spela en roll i tvisterna (mer om det i klimatkrönikan) – lagom till när den tyska domstolen som har fallet har bestämt sig för att åka till Peru för att själv bedöma hotet som Huaraz står inför.

Ett fall att hålla koll på.

Förresten, apropå klimatkrav – förhandlingarna om EU:s nya utsläppsmål pågår för fullt, nu på regeringschefsnivå. Sveriges regering har ställt sig bakom kommissionens förslag på 55 procent lägre utsläpp till 2030, men alltså inte parlamentets förslag på 60 procent lägre utsläpp.

Vi hörs om en vecka!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons