Annons

Endast klarspråk frigör individen

KULTURDEBATT Att prata om strukturer är inte att säga att alla svenskar är rasister – det är att säga att det finns en segregerande blick i samhället. Detta måste vi tala klarspråk om, och ändå klara av att sätta individens rättigheter i fokus, skriver Hynek Pallas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 22 april 1993 slogs den svarte tonåringen Stephen Lawrence ihjäl av en grupp vita män i sydöstra London. Attacken var uppenbart rasistisk. Det vill säga, uppenbart för alla utom den brittiska polisen som konsekvent förnekade att mordet hade med rasism att göra och slarvade så att de misstänkta frikändes. Fallet – och misstankarna om att utredare och åklagare var ”fördomsfulla mot svarta” – blev så uppmärksammat att det ledde till en utredning av poliskåren.

I intervjuerna med poliser förnekades motiven, även när poliserna konfronterades med mördarnas rasistiska jargong. Deras chefer tyckte inte att det var rasism när svarta stoppades på gatan och genomsöktes fyra gånger oftare än vita. ”Svarta är arbetslösa. De bor därför i socialt nedgångna områden. Där är kriminaliteten högre. Det är där polisen genomsöker folk.” Slutsatsen i utredningen var att poliskåren präglades av institutionell rasism.

Annons
Annons
Annons