Endast femton år bort

Semesterns sista timmar sitter jag på bryggan med tårna i den ljumma Östersjön. Uppbrottet väntar och i mitt huvud bryts perspektiven. Jag har nyss börjat läsa en infallsrik, tänkvärd antologi om Danmarks plats i världen år 2020.

Under strecket
Publicerad
Annons

När kommer en liknande skrift om Sverige i världen år 2020? Orkar någon tänka ut ett långsiktigt, strategiskt scenario för Sverige 2020 när fokus ligger på det omedelbart förestående, som ombildningen av regeringen och uppladdningen inför valet 2006?
Femton år fram i tiden kan framstå som avlägset, som science fiction, men egentligen handlar tankeleken inte om att göra förutsägelser. Den bara stimulerar vår fantasi när vi betraktar de vägval vi gör idag. Vi kommenterar dagsläget genom att diskutera framtiden. Den avlägsna tidpunkten ligger därigenom i praktiken alldeles runt hörnet.

Femton år kan vara både en mycket kort och en mycket lång tid. Det är ju till exempel i dagarna femton år sedan picknicken i Sopron, där österrikare och ungrare - med Otto von Habsburg i spetsen - bokstavligen började klippa upp järnridån. En episod som blev inledningen till Europas genomgripande, fredliga omvandlingen.
Europas enande är en process som historiskt sett nyss börjat, en utopi som många redan uppfattar som en självklarhet, som en banalitet. Kanske verkar vardagen i det delade Europa före 1989 ännu mer fjärran än våra tankar om Europa år 2020? Borde inte både 1989 och 2020 kunna omspännas av samma tanke, kunna rymmas inom begreppet ”överskådlig tid”?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons