Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Endast 1 av 10 svenskar tror att det är enkelt att få hjälp vid psykisk ohälsa

De flesta lider av psykisk ohälsa någon gång under sin livstid. Trots det tror majoriteten av svenskarna att det är svårt att få hjälp när man mår dåligt.

Annons

I en ny undersökning från vårdföretaget Kry – där 1 500 personer i åldrarna 16–64 år ingick – svarade ensast en av tio att de tror att det enkelt att få snabb hjälp om man mår psykiskt dåligt. Endast nio procent ansåg att det var enkelt att få rätt hjälp.

– Det här är oroväckande siffror, i synnerhet när majoriteten av svenskarna någon gång i livet lider av psykisk ohälsa och endast en av tio tror att det finns en lösning, säger Jesper Enander, chefspsykolog på Kry.

Detta är särskilt oroande då undersökningen visade att hela 72 procent av svenskar lider har lidit av psykisk ohälsa. Att inte få rätt hjälp kan leda till få stora problem, det menar Jesper Enander.

– Psykisk ohälsa är orsaken till nästan hälften av alla sjukskrivningar och utgör redan idag ett folkhälsoproblem. Det är därför det är viktigt att man söker hjälp i god tid, och att vården kan hjälpa svenskarna i tid. Möjligheten till tidig bedömning och behandling, innan symtomen riskerar att bli kroniska eller förvärras är en viktig pusselbit för att minska lidande”, säger han.

Till Toppen