Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Vill jag vissla så visslar jag Enastående skådespeleri

Vill jag vissla så visslar jag

Regi
Florin Serban
Genre
Drama
Längd
1 tim 34 min

Från 11 år.

Betyg: 5 av 6

Med två veckor kvar på ungdomsanstalten får 18-årige Silviu reda på att hans försvunna mamma har återvänt till Rumänien för att ta hans lillebror med sig till Italien. Silviu börjar desperat hitta lösningar för att få kontakt med mamman eller komma från anstalten.

Vill jag vissla så visslar jag är i mycket vad vi har kommit att förvänta oss av rumänsk film: intressanta miljöer, realistiska anspråk förstärkta av amatörer (interner, flera av dem romer) och ett dokumentärt formspråk med handhållen (inte alltför skakig) kamera. Men rumänerna kan något mer än att filma sina skitiga bakgårdar: de har grepp om dramaturgi och skådespeleri och det är kombinationen som gör filmerna så bra.

För realism innebär ju inte att man inte också skapar scener: hela det skitiga repetitiva trista och inrutade fängelselivet får plats i en återkommande måltid där internerna övervakade kastar i sig mat, till musik från en burkig liten radio. Det är nästan enda gången som musik hörs i filmen och det kastar en absurt konstlad känsla över den ångestladdade scenen.

Annons
X

Man ska kanske inte dra för höga växlar på samhällskommentarer från en film som helt utspelar sig i ett rumänskt ungdomsfängelse. Samtidigt är det svårt att inte fråga sig: vad är det som gör att jag går igång på det här fängelsedramat, till skillnad från ännu ett amerikanskt? Och visst är vetskapen om att det här är en film från ett europeiskt land där en oacceptabelt stor del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, väsentlig. Och den kikar fram inte bara i de ovanliga porträtten av unga romer, utan också i en glimt av medlidandet hos en socialarbetare som får en viktig roll i filmen.

Men framförallt är det här prisade skådespelardebutanten George Pistereanus stund. För även om Vill jag vissla har det råa fängelsedramats alla filmvänliga ingredienser – pennalism, byteshandel, och frustration som leder till våld och övergrepp – så drivs filmen av den emotionella banan i Silvius tilltagande desperation. Pistereanu gör en enastående huvudroll – känslokasten i en scen med mamman, där Silviu går från undergivenhet till utbrott, är suveräna. Med rakad skalle, tjurnacke och spelande muskler kombinerar han hårdhet och trots med oväntad ömhet. Kanske på grund av vår vetskap om att han uppfostrat lillebrodern, eller så är det bara de bekymrat hängande ögonbrynen. Som en snyggare Andreas Wilson – med skådespelartalang.

Medv: George Pistereanu, Ada Condeescu, Clara Voda m fl

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X