Annons
X
Annons
X

Enastående hyckleri om Systembolaget

SLUTREPLIK | ALKOHOLPOLITIKEN

Det handlar inte längre om att slå vakt om en restriktiv alkoholpolitik, utan om att ta så många marknadsandelar som möjligt genom slå ut all nytänkande mångfald som hotar monopolet.
Per Ankersjö

Alkoholmonopolets förespråkare följer alltid samma argumentationslinje: Det börjar i ett pläderande för en restriktiv alkoholpolitik och landar slutligen i ett enastående hyckleri. Detta gäller i allra högsta grad Barbro Westerholms (FP)
replik på min
artikel på Brännpunkt som kritiserade systembolagets ambitioner att börja med hemkörning av alkohol till sina kunder.

Systembolaget beskrivs i Westerholms replik vara det som skyddar oss från massalkoholism och den enda aktören som kan någonting om service. Därefter målas det upp en bild av att denna goda kraft är utsatt för angrepp utifrån – att det finns ”kapitalstarka krafter” som vill något så hemskt som att tjäna pengar på att under seriösa former erbjuda människor att köpa en laglig vara; ett ganska märkligt argument från en folkpartist kan det tyckas.

Annons
X

Dessa krafter förklaras vara dels företag som hjälper privatpersoner att köpa varor som inte omfattas av systembolagets sortiment, dels småskaliga entreprenörer som vill att det ska vara möjligt att sälja sina kvalitetsdrycker till besökare av deras vingård eller bryggeri.

Men att påstå att en kraftigt reglerad gårdsförsäljning av dyra kvalitetsdrycker ute på en småskalig och lokal vingård eller bryggeri skulle leda till att folk söp ihjäl sig själva och andra, medan en statlig spritbuss som åker hela vägen hem till vingårdens granne med hela bagaget fullt av varor från multinationella alkoholföretag bara är god service, är både bristande logik och moralhyckleri.

För faktum är att alkoholsjuka får tag på sin drog alldeles oavsett om gårdsförsäljning skulle tillåtas eller ej. För dessa personer behövs det helt andra insatser än att hindra försäljningen av kvalitetsprodukter på landsbygden. Dessutom blundar Westerholm för de verkliga hot mot folkhälsa och laglydighet som faktiskt existerar som en konsekvens av monopolet, nämligen svartsprit och hembränt. Men istället läggs det kraft på att svartmåla och kväsa sådan seriös verksamhet som annars skulle omfattas av den statliga alkoholpolitiken i form av skatter och försäljningsregler.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Barbro Westerholm skriver att det är viktigt att stå upp för en alkoholförsäljning som inte bygger på att ständigt vilja sälja mer. Ändå är det just precis det som driver förslaget om att systembolaget ska börja med hemleverans: Man vill ta de befintliga kunder som idag använder sig av privatimport via nätet och man vill på förhand lägga vantarna på de nya kunderna som skulle vara intresserade av produkter från landets småskaliga och lokala öl- och vinproducenter. I vilken annan bransch som helst skulle man beteckna strategin som både aggressiv och kraftigt expansiv. Det är just detta som vittnar om att systembolaget har spelat ut sin roll.

  Det handlar inte längre om att slå vakt om en restriktiv alkoholpolitik, utan om att ta så många marknadsandelar som möjligt genom slå ut all nytänkande mångfald som hotar monopolet. Det handlar om att konkurrera ut befintliga aktörer och att kväsa debatten om gårdsförsäljning, och man gör det genom att imitera just precis det som man argumenterar emot: Att öka tillgängligheten. Och Westerholm hymlar inte ens med att man gör det enkom i syfte att hålla människor nöjda så att de inte ska börja ifrågasätta systembolaget. Kvar har vi därför inte längre en restriktiv alkoholpolitik, utan bara den värsta sortens monopol.

  Det är därför jag som frihetligt sinnad politiker ogillar detta förslag. Det är också därför som personer som gillar småskaliga entreprenörer på landsbygden, konkurrens och vardagsfrihet inte heller borde välkomna det.

  PER ANKERSJÖ (C)

  ordförande i Stockholmscentern

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X