Annons
Ledare

Linda Nordlund:Ena handen ger, den andra slår

Samtidigt som Vinnova ger miljoner i stöd för att utveckla livsmedel av syrsor, har pionjären Qvicket jagats ut ur landet.
Samtidigt som Vinnova ger miljoner i stöd för att utveckla livsmedel av syrsor, har pionjären Qvicket jagats ut ur landet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Statliga innovationsmiljoner går till företag för att utveckla nya, miljövänliga livsmedel av protein från syrsor, mjölmaskar och lupiner. Men de företag som lyckas är förbjudna från att sälja sina varor i Sverige. Sällan har rödgrön näringspolitik varit lika rörig.

Miljömedveten konsumtion har blivit vardagsmat, och efterfrågan på proteinkällor som inte bidrar till utsläppen av växthusgaser har därför ökat de senaste åren. På många håll i världen är insekter en del av kosten, just eftersom de innehåller mycket protein och järn men inte kräver särskilt mycket resurser att föda upp. De nya livsmedlen har också en fördel framför de hamburgare som i uppmärksammade experiment odlats fram i labb, eftersom insekter är billigare än syntetiska köttceller.

Annons
Annons
Annons