En ”vit månad” fungerar inte

Efter julfester, julfirande och nyårsfester är det många som väljer att dra ner på alkoholen i januari. Vissa skippar till och med spriten helt för att låta kroppen vila under en vit månad. Men forskare tror inte på konceptet:

– Det är medicinskt meningslöst!

Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Det är
tidningen Lifestyle som pratat med flera läkare och forskare om att ha en så kallad vit månad i januari, för att på så sätt låta kroppen återhämta sig från allt alkoholdrickande i december.

– Att försöka läka levern eller få en bättre hälsa genom att inte dricka alkohol på en månad är fel sätt att närma sig problemet. Då är det bättre att ha några alkoholfria dagar i veckan under hela året istället, säger Andrew Langford, vd för organisationen The British Liver Trust,
till tidningen.

– Levern är fantastisk på avgiftning, det är vad den gör. Men om du tror att ge den en vila hjälper, så tror du fel. Avgiftning för bara en månad är medicinskt meningslöst, fortsätter Mark Wright, doktor på Southampton General Hospital.

Experterna är överens om att en vit månad dessutom kan ge en falsk känsla av säkerhet, som kan få folk att konsumera mer alkohol i februari och resten av året. Något som enligt läkarna kan leda till en mer betydande skada.

– En paus kan faktiskt skapa ytterligare påverkan på organet när man återgår till sina gamla vanor och börjar dricka igen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons