Annons

Linda Pérez:En vinskrivande mammas vardag

Under strecket
Publicerad

Fredag, 05:55. Ett fruktansvärt kras. Som om någon tömmer en glascontainer i köket. Treåringen och jag studsar upp och springer mot oljudet.
– Snälla ta bort dom! panikar pappan. Jag fiskar upp våra två ett och ett halvåringar och föser samtidigt undan storebror medan blicken sveper över ett kök dränkt i krossat glas och vin. Cornflakespaketet uppe i skåpet har dragit med sig en flaska Fruit du Hasard från Loïc Roure. En galnings frukt över hela köket.  Det tar en ungefär en timme för eländet att blekna. Sedan brinnande hög tid mot förskola för att därefter slå upp portarna till Kungsan och Castle Black; Systembolaget. I dag ska det provas nyheter i fast sortiment. En utmaning på omkring hundra viner som ofta spretar åt alla håll och kanter. Några sticker ut som riktigt bra men nitar finns det gott om. Jag beskriver till exempel ett vin som ”skrattretande vattnigt med sorgligt stråk av artificiella hallon och sockerdricka”. Lyfter upp flaskan – där har vi det, det obegripliga godisvinet som min vän Andreas Grube skrev om här för ett par veckor sedan. Provningen avslutas med femton tungviktare vars svulstiga kropp lägger sig som ett täcke i munnen. Sätter rödblåa tänder i en macka på väg ut från monopolet. Mot nästa provning.

Annons
Annons

Min idé om att det finns sauvignon blanc och så finns det god sauvignon blanc bekräftas under dagens andra provning.

På väg mot nästa provning tänker jag att; en intressant och god sauvignon blanc gärna inte får smaka för mycket ”sauvignon blanc”. Motstridig idé. Men sauvignon blanc tenderar ta plats som en discodrottning. En sådan som snor dit span med hjälp en parfym så överväldigande att den lägger sig som ett tungt, onyanserat täcke över hela festen. Trots att undertecknad anpassar sig över hela världen, är lättsnackad och flirtig, mår hen bäst nere på jorden. För med insikt, hantverk och en god växtplats växer då en stjärna.

Min idé om att det finns sauvignon blanc och så finns det god sauvignon blanc bekräftas under dagens andra provning. Peter Dipoli! Denne pionjär i Alto Adige producerar viner på en nivå som få trodde var möjligt att göra här. Peter kom fram till att delar av vinregionens branta sluttningar är perfekta för komplexa röda och vita viner i allmänhet och sauvignon blanc i synnerhet. Så här i Sydtyrolen får denna druva njuta hög höjd, längre växtsäsong och därigenom uppnå såväl god mognad som stor fräschör. Sauvignon blanc från Dipoli dansar som en gud genom finess, mineraldriven fräschör, ödmjukhet och oändliga nyanser. Herregud vad jag älskar alla de goda vinbönder som brinner för vad de gör och vågar utmana.

Efter en fantastisk provning är det riktigt bråttom tillbaka till förskolan. Kommer fröken och föräldrar reagera på att det fortfarande ser ut som att jag druckit en liter överextraherat rödvin? Halvspringer och tuggar tuggummi. Kramar om livets godaste barn och vi beger oss hemåt, till ett hem som fortfarande bär doften av…en galnings frukt.

På kvällen, när alla barnen pussats om tusen gånger och somnat korkas en underbar flaska Sandhi, från superduon Sashi Moorman och Rajat Parr upp. Godheten till trots, vi kommer knappt halvvägs, innan vi somnar i soffan till förtexten av en film. Glad mors dag!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons