Annons
Krönika

Mikael Mölstad:En vinskribents hårda vardag

Vilket vin är bäst? En retorisk fråga som har med testaren och inte minst testtillfället att göra. Mikael Mölstad tror sig ha bra koll efter 20 år som vinprovare.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6

LÄNGRE NER PÅ SIDAN: Mölstad väljer exklusiva nyheter i februari

Mina vinrekommendationer i SvD är allvarliga saker. De läses av tiotusentals personer. Många av dem springer också iväg för att handla efter mina tips. För Systembolaget ger de en vink om vilka viner de ska hålla ögonen på. För mig är detta resultatet av ett arbete som började några månader innan i en källarlokal på Systembolagets huvudkontor.

Min ständiga undran är om jag valt ut rätt viner. Är det just dessa som är bäst? Det är förstås omöjligt att svara på. Variablerna är för många. I grunden är vinerna valda för att jag tycker att de är bäst i sin prisnivå. Sedan vill jag anpassa mig till säsong, trend och tänkt kröniketema. Men framför allt vill jag variera mig vad gäller druvor, ursprung, priser och vinstilar.

Kan jag då lita på mig själv när det gäller mina bedömningar? Svår fråga. Det handlar nog mer om att jag har tillräcklig erfarenhet för att på kort tid avgöra ett vins kvalitet. Efter 20 års professionellt vinprovande tror jag mig ha koll på detta.

Annons
Annons

Sedan blir det knepigare. Det handlar om något jag inte kan påverka, nämligen hur vinerna ställs upp vid provningen. Det finns risker för att smaker från glaset innan påverkar mina intryck. Frågan är alltså: i vilken ordning ska vinerna provas? Frågan är delikat och diskuteras ofta av vinskribenter och de ansvariga i Systembolaget.

I den vitmålade vinprovningslokalen på Systembolaget står vinerna uppställda på hyllor och bänkar på båda sidor om provningsborden. Vinerna är ordnade efter druva och smakintensitet, uppfattar jag. De lättare först och de smakrikaste sist. Först vita viner och sedan röda – och däremellan eventuellt sött. Detta betyder att olika ursprung och priser blandas. Ett 60 kronors rieslingvin från Tyskland kan följas av ett 130-kronorsvin på samma druva från Nya Zeeland. Vid min bedömning måste jag kalkylera med detta. Dels måste jag tänka neutralt kring kvaliteten, dels sätta den i förhållande till pris och ursprung.

På Systembolaget har man under åren haft olika idéer om hur vinerna ska ställas upp. Och de har gärna lyssnat på oss vinskribenter. Problemet är att det finns lika många åsikter som det finns vinskribenter – det vill säga runt 40.

Fundera själv på i vilken ordning du skulle vilja prova tio viner där alla har olika ålder, färg, pris, druva och ursprung. Lätta före tunga? Billiga före dyra? Unga före äldre? När vinimportörer håller provning börjar de ofta med standardvinerna för att gå mot dyrare och avsluta med äldre rariteter. Problemet är att smakprofilerna är olika. De äldre vinerna har ofta subtilare smaker som kan dränkas av kraften i ett yngre vin. Ska vitt alltid komma före rött? Egentligen en smaksak. I bland annat Bourgogne provar man de röda först och de vita efteråt.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Min egen åsikt är att alltid gå från lättare och enklare viner till kraftigare och dyrare. Sedan får jag anstränga mig för att starta om doft- och smaksystemet mellan vinerna. Men det finns undantag. När vi provar riktigt många viner tycker jag det är bäst att ställa upp dem efter ursprung – det vill säga alla riojor för sig och alla bourgogner för sig. Detta för att det är intressant att prova vin från samma område tillsammans.

Men som du förstår. Någon absolut sanning finns inte. Vilket påminner mig om en känd vinskribent som efter en jämförande provning förklarade för ägaren till Château Haut-Brion att Château Lafite var ett bättre vin. Haut-Brion-ägaren svarade snabbt att hans vin var gjort för att dricka tillsammans med mat – inte tillsammans med Château Lafite.

Exklusiva nyheter i februari

McGuigan 2007

149 kr, New South Wales, Australien, 92002, vitt torrt

Spännande med apelsinskal, rik vaxig frukt med kryddfet smak och lång avslutning. För dig som gillar den speciella semillondruvan.

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Kanonkop Paul Sauer 2010

269 kr, Coastal Region, Sydafrika, 90319, rött fruktigt & smakrikt

Bordeauxblend med cabernet sauvignon: örter, paprika, läder, kakao och mörk frukt och stram eftersmak. Gott till kryddig lammstek.

Les Grenaches de Sixte Vieilles Vignes 2012

149 kr, Rhône, Frankrike, 95402, rött fruktigt & smakrikt

Mycket smakrikt med örtiga skogskryddor, pors, viol, sötkryddig lakrits och stram eftersmak. Smakar bäst till mustig gryta med viltkött och svamp.

Doppiozeta 2011

251 kr, Sicilien, Italien, 95327, rött fruktigt & smakrikt

Syditalienskt välgjort kraftpaket packat med mörk frukt, choklad, karamell och med rik kryddsyrlig frukt och härligt stram eftersmak.

Château Talbot 2011

396 kr, Bordeaux, Frankrike, 95089, rött stramt & nyanserat

Klassiskt vin från Saint-Julien med rik arom av svartvinbär, choklad och lakrits attraktiv lyxig smak med stram avslutning.

Felton Road 2012

249 kr, Nya Zeeland, 90002, vitt torrt fylligt & smakrikt

Härlig fruktcocktail med limeskal, smörighet, ekfatstoner, rik mineralsyrlig eftersmak. Passar bra till en ugnsgrillad kyckling med rotfrukter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons