X
Annons
X
Recension

Milo månvaktaren En vidunderligt vacker film

I "Milo månvaktaren" målas en vidunderlig värld upp – magisk och rikt tecknad. Frankrikes motsvarighet till Pixar fortsätter att göra animerad film med hög visuell svansföring.

Foto: Lucky Dogs
Läs mer om Biovåren 2017

Den tecknade franska filmen håller hög nivå, nyligen med storverk som Oscarsnominerade "Mitt liv som Zucchini" (schweizisk-fransk) och "Den lille prinsen", producerad av On entertainment som är något av Frankrikes motsvarighet till Pixar. Samma bolag står även bakom "Milo månvaktaren", en film som har samma höga visuella svansföring (och snarlik stil), men är en mer konventionell historia.

Som så ofta står det mellan ont och gott, här mellan krafter som vill förmörka tillvaron (bokstavligen) och de tappra som vill bevara jämvikt mellan ljus och mörker, värme och kyla, sol och måne. Milo är en blå, avatar-liknande faun som oväntat utses att vakta månen när den skröplige företrädaren tackar för sig. Milo tappar dock bort månen redan första dagen, samtidigt som ett underjordiskt väsen lägger beslag på solen. Tillvaron rubbas. Tillsammans med den självupptagne solvaktaren Sohone, flickfavorit och "killen hela dagen", och innesittaren Glim, vaxhjältinnan som fryser på natten och smälter på dagen (briljant!), ger sig Milo ut på äventyr för att återvinna såväl sol som måne, och återfinna balansen mellan de båda.

Foto: Lucky Dogs Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X