Annons

Ulla Gudmundson:En vidräkning med Vatikanens tysta män

Kardinaler på Petersplatsen i Rom.
Kardinaler på Petersplatsen i Rom. Foto: Plinio Lepri / TT  

En ny bok om de skandalomsusade förhållandena i Vatikanen har väckt ­starka reaktioner i hela världen. Det är en skakande skildring av de ­uttryck som undertryckt sexualitet kan ta sig – men frågan är om författaren i sin iver att avslöja inte försummar en grundläggande förståelse av katolicismen.

Under strecket
Publicerad

”Nej, jag har inte läst boken än. Men jag kan genren, så det är inga problem.” Den kommentaren till SVT Kultur hade jag kunnat få ångra. För boken som intervjun skulle ha handlat om, den franske sociologen Frédéric Martels ”Sodoma. Enquète au coeur du Vatican” (Éditions Robert Laffont), är en bok av annan kaliber än skvallerkrönikorna som regelbundet dyker upp, oftast i Italien, om Vatikanen, detta oemotståndligt kittlande, hemlighetsfulla renässanshov.

Att ”Sodoma”slog ner med en skräll är inte konstigt, särskilt inte när man ser den engelska titeln: ”In the closet of the Vatican. Power, homosexuality, hyporcrisy”. Den välorkestrerade lanseringen den 21 februari garanterade ­genomslag: boken släpptes samtidigt på åtta språk i ett tjugotal länder. Arbetet med boken har enligt Martel tagit fyra år och, förutom honom själv, involverat ett åttiotal medarbetare i ett trettiotal länder: vägröjare, fixare, tolkar. Om de är de sju förlagen som står bakom boken som, med vittring på en megasäljare, ensamma finansierat den eller om någon välbärgad sponsor bidragit, är (som alltid i Vatikansammanhang) en intressant fråga. Den förblir obesvarad i den grundliga redovisningen, både i boken och på internet, av grundmaterialet. 

Annons
Annons
Annons