Annons
Recension

Jakobs stegeEn värdig arvtagare till de ryska författargiganterna

Ljudmila Ulitskaja, född 1943 i Moskva, är en av Rysslands största författare, kontroversiell på grund av sitt öppna motstånd mot Putins regim.
Ljudmila Ulitskaja, född 1943 i Moskva, är en av Rysslands största författare, kontroversiell på grund av sitt öppna motstånd mot Putins regim. Foto: IBL

”Personerna upphör under läsningen att vara romanfigurer och blir omhuldade vänner”, skriver Kaj Schueler som blir hänförd av en ovanligt välskriven rysk släktkrönika.

Under strecket
Publicerad

Det finns knappast ett bättre sätt att ta del av det förflutna än genom en gedigen familjekrönika där romanformen fritt, men inte oberoende av verkliga händelser, ger rymd och liv till berättelsen. Historien levandegörs inte bara i de stora skeendena utan som detaljer och tankebitar i de enskilda människornas liv. Skönlitteraturen har den unika styrkan, även när berättelsen utgår från författarens egen familjehistoria, att fånga läsaren i det som är allmängiltigt och specifikt i varje historisk skede.

Det är en balansgång för såväl författare som läsare. Men varje släktkrönika som är välskriven, överraskande och varken idémässigt eller historiskt tillrättalagd klarar det.

Annons
Annons
Annons