Annons

En välstädad åsiktskrumbukt

Under strecket
Publicerad

Och socialdemokraterna som sade att städavdraget skulle bli dåligt. Att reformen skulle öppna ”för en helt ny låglönesektor”. Nu har till och med Ylva Johansson, tidigare minister och numera riksdagsledamot (s) samt stark kritiker av skattelättnaden (och den som fällde det citerade omdömet), begärt och beviljats skatteavdrag för städtjänster. För sista halvåret 2007 har Johansson fått avdrag för tjänster med drygt 12000 kronor. (Hur mycket maken Erik Åsbrink begärt avdrag för är ännu inte känt.)
**
Ska en politiker** bryta mot en lag hon vill avskaffa? Knappast. Bör en politiker leva som hon lär? Ja, rimligen. Johansson påstår till sitt försvar att hon bara ”följer de skatteregler som gäller”. Men avdraget för hushållsnära tjänster ges inte automatiskt. Man måste sätta sig ned och leta upp kvitton och skicka in en ansökan, och varje begäran om avdrag prövas. Detta vet Ylva Johansson, eftersom hon tagit sig tiden att leta upp rätt blankett och fylla i rätt summa i rätt fält.

Även om Johansson inte lever riktigt som hon lär är det här ett tecken på att avdraget har varit en lyckad reform. Över 50000 ansökningar om avdrag har gjorts för taxeringsåret 2008. Antalet företag inom hemservicebranschen fyrdubblades under 2007, enligt branschorganisationen Almega, och andelen som kan tänka sig att anlita svart städhjälp har sjunkit markant.

Annons
Annons
Annons