X
Annons
X
Recension

Koka björn Niemi ger oss stanken och smärtan från Norrbotten

Mikael Niemi har helt släppt det underfundiga i "Koka björn". I stället bygger han en deckarhistoria på norrbottnisk mark, placerad i en dåtid som luktar sprit, svett, svält och survedsrök.

François-Auguste Biard, ”Kyrkoherde Laestadius undervisar samerna”, 1840. Den franske konstnären mötte Laestadius under den franska Recherche-expeditionen till Spetsbergen och Lappland 1839. Foto: Nordnorsk kunstmuseum

Norrbotten, Pajala socken, mitten av 1800-talet. En pastor som predikar så gummorna och gubbarna faller i extas i kyrkbänkarna, en nåjdunge som plockats ur ett dike och fostrats till en församlingsmedlem. Då hittas en flicka död i ett kärr, den lokala länsman, försupen och korrumperad, skriver av dödsfallet som ett verk av en slagbjörn. 

Men pastorn med blicken tränad till sylvass skärpa av sina naturexpeditioner, ser något annat. Ett mord, kanske även en våldtäkt. Med sin fosterson Jussi som hjälpreda beslutar han sig för att samla bevisen som lagens män ignorerar, sätta fast våldsverkaren och återställa ordningen i bygden. 

François-Auguste Biard, ”Kyrkoherde Laestadius undervisar samerna”, 1840. Den franske konstnären mötte Laestadius under den franska Recherche-expeditionen till Spetsbergen och Lappland 1839.

Foto: Nordnorsk kunstmuseum Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X