Annons
X
Annons
X

”En väldigt krympt minister”

I eftermiddag möter Tobias Billström (M) politiska motståndare och journalister för första gången sedan statsminsterns offentliga sågning. Migrationsministern har uttyckt sig ”för jävligt”, anser Sara Karlsson (S), en av dem som tänker ställa honom till svars.

Tobias Billström.
Tobias Billström. Foto: SCANPIX

Klockan 14 i dag svarar Tobias Billström - tillsammans med fyra andra statsråd - på riksdagsledamöternas frågor i kammaren, och efter den timslånga frågestunden väntar journalister i foajén. Det är migrationsministerns första offentliga framträdande efter de hårt kritiserade uttalandena om ”blonda och blåögda”, och Tobias Billström kan räkna med att få det hett om öronen.

– Jag tror att det är en väldigt, väldigt krympt minister som träffar riksdagen och medierna. Det är unikt att få en sådan skrapa av statsministern och ändå sitta kvar. För honom handlar det nog bara om att överleva dagen, säger medietränaren och krishanteraren Paul Ronge.

Han tror att migrationsministern känner ett väldigt obehag över att möta journalister igen, och just nu förebereder sig på ”de absolut värsta frågorna som kan komma”.

Annons
X

– Vid en professionell medieträning skulle alla ge honom rådet ”Var väldigt ödmjuk, håll en försonande ton, säg att du har tänkt om”. Men eftersom Tobias Billström har gjort ett antal sådana här uttalanden tidigare, så är frågan vad han tycker egentligen? Om han tycker att man måste få ned volymerna på invandring, och måste ljuga, så blir det fruktansvärt obehagligt, säger Paul Ronge.

Det är inte trovärdigt att backa utan att verkligen mena det, förklarar han.

– Man kommer i så fall att märka att det är en pudel som i grunden är för att han vill behålla jobbet, och inte för att han verkligen har tänkt om, säger Paul Ronge.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av de politiker som kommer att ställa Tobias Billström till svars är Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

  – Jag tänker ställa en ganska rak fråga: om statsrådet skulle höra någon påstå att personer som är blonda och blåögda är mer hederliga än andra, skulle statsrådet tycka att det är rasism då?

  Vad skulle du själv svara på den frågan?

  – Jag skulle svara klart ja, att det är rasism. Anledningen till att jag ställer den här frågan är att när Billström ber om ursäkt pratar han om att ordvalet är olyckligt. Men det här en fråga om människosyn, inte en fråga om ordval, säger Christina Höj Larsen.

  Hon tror att Tobias Billström har en jobbig eftermiddag framför sig.

  – Det känns förmodligen pressat, och det ska det också göra. Om man utrycker sig rasistiskt får det konsekvenser.

  Även Sara Karlsson (S) vill konfrontera Tobias Billström i talarstolen i eftermiddag.

  – En del av hans uttalanden är kallhjärtade, medan andra anspelar på främlingsfientliga och rasisistiska strömningar. Jag tycker att det är för jävligt. Regeringens mer officiella hållning är att man står för en human migationspolitik och människors lika värde. Samtidigt har vi enskilda ministrar som kan säga lite vad som helst.

  Annons
  Annons
  X

  Tobias Billström.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X