”En väg framåt utan väpnad konflikt”

Kampen om presidentposten i Afghanistan är över. Ashraf Ghani får högsta posten - och hans konkurrent får utse en premiärminister. Därmed är risken för en eskalerad konflikt är över, i alla fall temporärt.

– Det är en väg framåt utan väpnad konflikt och ger en balans mellan de här två grupperna, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Under strecket
Publicerad
Abdullah Abdullah och Askraf Ghani.

Abdullah Abdullah och Askraf Ghani.

Foto: REUTERS
Annons

Efter månader av bittra anklagelser om valfusk och bedrägerier efter presidentvalet har Afghanistans två presidentkandidater enats om att dela makten mellan sig. Ashraf Ghani blir president och Abdullah Abdullah ska utse en premiärminister, en roll landet inte tidigare haft.

– Den här halvårslånga ovissheten och dödläget i Afghanistan är över. Nu kan man börja forma en ny regering och därmed också få en beslutsförhet i administrationen. Att de här två presidentkandidaterna kommit överens tycker nog de flesta afghaner är väldigt skönt och bra inför framtiden, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons