Annons

En uppväxt som gav konstnärlig kraft

Ylva Snöfrid har målat av och tolkat bilderna av sin pappa när han som 16-åring reste till Paris våren 1968.
Ylva Snöfrid har målat av och tolkat bilderna av sin pappa när han som 16-åring reste till Paris våren 1968. Foto: Henrik Montgomery/TT

Femtio år efter våren 1968 visar Färgfabriken i Stockholm verk av fem svenska konstnärer som alla växte upp i alternativa miljöer. Men revolutionens barnbarn har knappast valt att revoltera på samma sätt som sina föräldrar.

Under strecket
TT
Publicerad

Signe Johannessen framför sitt verk "Protector" på Färgfabriken i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem bestämmer? Nikolina Ställborn har klämt ihop mängder av samtida självhjälpsböcker.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nikolina Ställborn har gjort en egen vertual reality-version av det klassiska motivet och småbrukarfamiljen med hästen utanför torpet. Pressbild.

Foto: Nikolina Ställborn

Joanna Lombard utgår ofta från barndomsminnen som handlar om relationerna mellan barn och föräldrar. Bilden är hämtad ur ett av hennes videoverk. Pressbild.

Foto: Joanna Lombard

Hur frigör man sig från de redan frigjorda? frågar sig kuratorn Jonatan Habib Engqvist. Därmed inte sagt att verken på utställningen "Children of the children of the revolution" handlar om uppgörelser.

– En sak som blev tydlig för mig är att om det finns något slags vemod i utställningen är det att man aldrig kommer att komma åt den naivitet som föräldragenerationen hade, och som krävs för att skapa en förändring. Konst är komplicerat, säger han.

Annons
Annons
Annons