Annons

En uppgörelse som kom i grevens tid

En av de värsta politiska fajterna i USA tycks nu vara över. Blott två dagar innan landet riskerade att få ställa in sina betalningar ska de amerikanska politikerna slutligen ha nått en överenskommelse om att höja skuldtaket.

Under strecket
Publicerad

Republikanen Mitch McConnell, senatens minoritetsledare, säger att ett budgetavtal är ”mycket nära”.

Foto: APBild 1 av 2

Majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid, är en av nyckelpersonerna bakom helgens budgetförhandlingar.

Foto: EVAN VUCCI / APBild 2 av 2

Utanför kongressen råder idag lugnet självt när amerikanarna flyr värmen som sträcker sig uppemot närmare 40 grader. Desto mer intensivt är det innanför den pampiga byggnaden mitt i Washington, då en tuff politisk helg slutligen är på väg att ge resultat. I dag har det strömmat ut uppgifter om att Republikanerna och Demokraterna efter enträgna förhandlingar ska ha lyckats undanröja ett av de största orosmolnen på marknaderna och enats kring en höjning av skuldtaket. Detta ligger i dagsläget på 14 294 miljarder dollar och måste höjas innan tisdag för att USA inte ska behöva ställa in sina betalningar.

Enligt uppgifter i amerikansk media innebär överenskommelsen att skuldtaket höjs i två omgångar med cirka 2400 miljarder dollar. Det skulle vara nog för att säkerställa att ärendet inte behöver tas upp igen innan presidentvalet i november 2012. I ett första steg ska skuldtaket höjas med 1000 miljarder dollar samtidigt som åtstramningar sker i samma storleksklass.

Annons
Annons
Annons