Annons
X
Annons
X

”En uppgörelse i USA inom räckhåll”

Klockan tickar hotfullt i den amerikanska budgetkrisen men en uppgörelse på högsta nivå är inom räckhåll. Sent på måndagskvällen svensk tid kom besked om att president Barack Obama kommer att träffa ledare för partigrupperna i kongressen kl 18 på tisdagskvällen svensk tid.

SVD I WASHINGTON

Ledarna för respektive partiblock i senaten, demokraten Harry Reid och republikanen Mitch McConnell, glömde allt gammalt groll. Under måndagen hamrade de vidare på en kompromiss som innebär att statsapparaten rullar igång igen och att det så kallade lånetaket höjs.

Enligt läckor från möteslokalerna handlar det om:

• Budgetmedel anslås fram till den 15 januari

Annons
X

• USA får låna mer pengar till utgifterna som redan klubbats fram till den 7 februari

• Tvåpartisamtal om långsiktiga budgetöverväganden som ska vara klara den 13 december.

Sedan ska förslaget bollas över till representanthuset och den republikanske talmannen John Boehner. Han riskerar mycket stort motstånd från den hårdföra Tea party-falangen som inte får igenom sitt ursprungliga krav om att strypa finansieringen av Barack Obamas vårdreform. Däremot väntas smärre eftergifter från båda håll om detaljer i Obamacare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Blir det nej är man tillbaka på ”Gå” igen.

  Ett möte skulle ha hållits med alla huvudpersoner sent på måndagseftermiddagen men det uppsköts i sista stund .

  Utan tvekan är det Barack Obama och demokraterna som går segrande ur den här striden och det märktes de senaste dygnen att de ville låta Republikanerna plågas lite. Ilskan över de igenbommade myndigheterna, nationalparkerna och så vidare har bara ökat liksom varningarna om en global ekonomisk kris om USA skulle inställa betalningarna.

  Ny mätning katastrof för Republikanerna blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X