Annons
X
Annons
X

En tusenlapp mer för vinnarna

Runt tusen kronor i månaden i skattesänkning får den som vinner mest på budgeten. De flesta pensionärer får nöja sig med 70 kronor. Finansministern fick kritik för fördelningspolitiken när han presenterade sin budget. Men hans egen expert anser att han kunde sänka marginalskatterna mer.

Eric Hasselqvist och Lotta Hymnelius, med sonen Samuel och dvärgcollien Boogie, är vinnare i regeringens budget som presenterades igår. Med månadslöner över 28000 kronor omfattas de av både jobbavdraget och den höjda gränsen för statlig skatt. ”Det är klart att det är bra med mer pengar men vi hade påverkats mer om vi hade levt lite på marginalen”, säger Eric Hasselqvist.
Eric Hasselqvist och Lotta Hymnelius, med sonen Samuel och dvärgcollien Boogie, är vinnare i regeringens budget som presenterades igår. Med månadslöner över 28000 kronor omfattas de av både jobbavdraget och den höjda gränsen för statlig skatt. ”Det är klart att det är bra med mer pengar men vi hade påverkats mer om vi hade levt lite på marginalen”, säger Eric Hasselqvist. Foto: YVONNE ÅSELL

Pensionären Anders Olners får 70 kronor extra i månaden. Studenten Evelina Lindgren inte ett öre. Tvåbarnsfamiljen Bäcklund och Zetterström får knappt 500 kronor mer att spendera varje månad, när regeringen genom­-för tredje steget i jobbskatteavdraget.

– Sverige står bättre rustat än de flesta andra länder och det beror på att vi återupprättat arbetslinjen, att fler jobbar och färre finns i utanförskap. Det verktyg som spelat störst roll är jobbskatteavdraget som gjort det mer lönsamt att arbeta, förklarade en nöjd Anders Borg .

Regeringens skattesänkningar kostar 15 miljarder kronor nästa år. Totalt satsar man 32 miljarder på reformer.

Annons
X

Störst vinnare på regeringens förslag är de som tjänar från den nya brytpunkten för statlig skatt, 31 700 kronor i månaden, och uppåt. De får del av jobbskatteavdraget och dessutom slipper de betala statlig skatt på inkomsten mellan den gamla och den nya brytpunkten. Runt en tusenlapp mer i plånboken blir det i den gruppen, även om det inte bara är tack vare regeringen utan också handlar om en automatisk indexuppräkning.

Men när Anders Borg skulle försvara sin budget i gårdagens riksdagsdebatt fick han mycket kritik från oppositionen för sin fördelningspolitik.

–Den breda gruppen pensionärer får ju bara 68 kronor, samtidigt som höginkomsttagarna får tio gånger mer. Där kan man verkligen tala om att klyftan ökar kraftigt, dundrade Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Anders Borg försvarar regeringens fördelningspolitik. Låg- och medelinkomsttagare har, med de budgetar som regeringen hittills har lagt, har fått de största procentuella inkomstskattesänkningarna. Det viktigaste fördelningspolitiska instrumentet, enligt regeringen, är emellertid att fler går från arbetslöshet till sysselsättningen.

  Nästa år sker också den satsning på pensionärerna, som offentliggjorts tidigare. Enligt regeringen får 90 procent av den gruppen del av reformen. Men de flesta får, liksom Anders Olners, bara runt 70 kronor, medan de sämst ställda pensionärerna får cirka 200 kronor.

  Finansministern signalerar emellertid att han tänker återkomma till pensionärerna, om statsfinanserna så tillåter.

  –Det är uppenbart att vill vi ha en bra fördelning av åtgärder så är det här en grupp som det finns skäl att göra något åt.

  Höjda studiemedel står inte lika högt upp på regeringens agenda.

  –Vi ska vara försiktiga i det här läget. Vi ska ha marginaler också för att ekonomin blir något svagare, understryker Anders Borg.

  Däremot föreslår regeringen att avgiften till arbetslöshetsförsäkringen sänks med 50 kronor. Bakgrunden är att en halv miljon personer har lämnat a-kassan sedan regeringen tillträdde. De har ett svagt skydd i nuvarande lågkonjunktur och finansministerns förhoppning är att locka tillbaka dem.

  Halvvägs i mandatperioden konstaterar Gunilla Nyström, privatekonom på SEBanken, att regeringen fullföljt sin arbetslinje.

  –De som arbetar har fått mest, det är det som har varit profilen, säger hon.

  Största vinnarna hittills har, enlig Gunilla Nyström, varit villaägare med två inkomster som bor i en storstad. De har fått del både av sänkta inkomstskatter och sänkt fastighetsskatt. Men regeringen bedriver inte, enligt Gunilla Nyström, någon politik enbart för dem som tjänar mycket.

  –Man förändrar trots allt skatteskalorna underifrån. Hade det varit en höginkomstprofil då hade man tagit bort värnskatten, säger hon.

  Professor Lars Calmfors är ordförande för det finanspolitiska rådet som ska granska regeringens politik. Han hade gärna sett att regeringen hade höjt inkomstgränsen för statlig skatt ännu mer än vad som nu görs. Men sänkningen av fastighetsskatten som ”gynnar höginkomsttagare” har bakbundit regeringen, tror han.

  –I och med att man gjorde fastighetsskattesänkningen så törs man inte göra mer på den statliga skatten för då får man en fördelningsmässig profil som man inte vill ha. Det var ett misstag.

  Annons
  Annons
  X

  Eric Hasselqvist och Lotta Hymnelius, med sonen Samuel och dvärgcollien Boogie, är vinnare i regeringens budget som presenterades igår. Med månadslöner över 28000 kronor omfattas de av både jobbavdraget och den höjda gränsen för statlig skatt. ”Det är klart att det är bra med mer pengar men vi hade påverkats mer om vi hade levt lite på marginalen”, säger Eric Hasselqvist.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X