Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Tänk om ... En tur till djurvärldens barn och föräldrar

(uppdaterad)

Tänk om ...

Författare
Genre
Barnbok
Förlag
Rabén & Sjögren, 32 s. Förlagets rek. ålder: 3–6 år

Vad gör en spindel med sitt spindelbarn? Bygger kojor i badrummets ventiler eller springer kapp på hala fönsterkarmar? Och vad gör myggan och hennes knott? Badar bubbelbad i någons spott? Frågor av detta slag ställer Lena Sjöberg i sin vackra bilderbok ”Tänk om …” Det är en poetisk och lekfull bok som stimulerar fantasin och lockar till rollbyten.

I ett antal situationer mellan djurvärldens föräldrar och deras barn inbjuds barnet att fundera över vad som till exempel kan hända om man är en skräcködla med vassa tänder och pansar. Samtidigt förmedlas trygghet och närhet, och boken är en njutning för både öra och öga.

Verserna har en gammaldags charm och pendlar i känsloläge mellan det stillsamt ljuva och det mer framfusigt tuffa. Mamma hare vill ”sniffa nattens dofter ur sommarvarm syren” med sin lilla harpalt. Taxen med sin taxvalp föredrar att nafsa i polisens mörkblå rock och välta soptunnor: ”Göra hela dagarna precis det hundar vill!”

Annons
X

Att vara geting som alla stöter bort är däremot inte särskilt roligt. En getingförälder får stillsamt trösta sitt barn och skydda det från giftig getingspray.

Även bilderna har ett drag av nostalgi över sig. Vinjetter i svartvitt och dekorativa slingor som ramar in texten leder tankarna till Elsa Beskow och Eva Billows grafiskt fulländade böcker. Utformningen av illustrationerna varierar, bildperspektivet skiftar, och närbilder omväxlar med bilder som går över hela uppslaget.

Sjöberg har en förkärlek för små och oansenliga djur, som rivningshusets vägglöss som liftat från Madrid. Men också valen och grisen finns med. Grismamman avbildas kärleksfullt böjd över sin sparkande kulting och lovar ömt att ”pyssla om dig på allra bästa vis”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För mindre barn kan texten nog vara i längsta laget, men då kan man hoppa över en del och försjunka i bildernas många detaljer. ”Tänk om …” är en bok att glädja sig åt, att återvända till gång efter gång, helst barn och vuxna tillsammans.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X