En tragedi som redan utnyttjas

BOMBMANNEN Mannen som sprängde sig uppmanade andra muslimer att delta i kampen. Just detta visar så tydligt hans isolering. Den absoluta majoriteten vill inte ha något al-Qaida- styre utan demokrati och mänskliga rättigheter, skriver islamologen Jan Hjärpe.

Under strecket
Publicerad
Annons

Låt oss inte glömma att det handlar om en personlig tragedi. Strax före sin 29-årsdag spränger sig en ung människa till döds. Han lämnar efter sig fru och barn som måste leva med detta trauma. Varför gör han det? Kan den fortsatta utredningen komma fram till den psykologiska bilden? Vad driver fram det som man brukar kalla ett utvidgat självmord. Han avsåg tydligen att fler människor skulle dö. Ett självmordsattentat. Nu ville det sig så innerligt väl att sprängningen i det avseendet misslyckades. Det tyder på amatörism – en som verkligen genomgått terroristutbildning misslyckas inte med attentat av det här slaget.

I det budskap som han sände strax före gärningen kan man lägga märke till hans ord till hustrun. Det hörs på rösten att han är starkt känslomässigt berörd. Han talar om sin uppriktiga kärlek till henne, och han säger att han for till Mellanöstern inte för att få jobb utan för jihad. Det senare stämmer tydligen inte. Hans ord kan tolkas just så att han
var arbetslös och sökte något som kunde ge mening åt livet.

Annons
Annons
Annons