En tonårstragedi där alla har blivit offer

INFÖR RÄTTA. Han är åtalad för mord, hon för anstiftan till mord. Igår, samma dag som de två 16-åringarna skulle ha börjat en ny skoltermin, inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt. Samtidigt som en kall sensommarsol lyste över minnesplatsen för det 15-åriga offret nedanför Hopparbacken i Stureby.

Under strecket
Publicerad
PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Annons

Det har gått 74 dagar sedan en 15-årig flicka hittades livlös i en skogsdunge i Stureby, det har gått 72 dagar sedan en 16-årig pojke, i närvaro av prästen som just konfirmerat honom, erkände att det var han som strypt henne. Enligt åklagaren är det pojkens 16-åriga fästmö som genom sms och samtal ställt ultimatum att han måste döda flickan som han kysst några veckor tidigare, annars skulle hon avsluta deras förhållande.

Den offentliga delen av gårdagens rättegång blev kort och laddad. Strax efter klockan 13 kom de båda 16-åringarna in med sina advokater, Claes Borgström och Jan Karlsson. Pojken blek och samlad, hela tiden vänd mot sin försvarare, bara en skarp profil mot anhöriga och journalister. Medan den 16-åriga flickan, med en min som slarvigt tolkad skulle kunna beskrivas som trumpen, nästan ointresserad, för en kort stund tillät sig ögonkontakt med en av sina närmaste. Då, bara då såg hon ut som en liten flicka. Sedan kom beslutet om stängda dörrar och alla journalister ombads lämna salen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons