Susanne Wigorts/Susanne Wigorts Yngvesson:En teologi för kärlekens erfarenheter

Det finns inte en specifik kristen kärlek och en allmän. Kärleken – även sexualiteten – är en och odelbar, menar teologen Werner Jeanrond. I sin nya bok försöker han lösgöra kärlekens praxis från kristen patriarkalism.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kärlekspar, Meister des Hausbuches, cirka 1480 (beskruen)

Annons

Han hette Julio och var peruansk dansör. Begäret, den sexuella lockelsen, vaknade så fort Gianni Vattimo såg honom. Det var första gången som kärleken drabbade den italienske filosofen. Vattimo berättar om det i sin självbiografi ”Not Being God” (2008) som publicerades när han var fyllda 72. ”Det var han som lärde mig att i sängen kan du, måste du, vara helt fri. Det var med honom som jag upplevde passion, kärlek till en annan person som också är det maximala begäret. Det var hans leende som först av allt och mer än något annat rörde mig.”

Julio lämnade Vattimo efter några månader av brinnande kärlek, men den blivande professorn kom att träffa två andra män, Gianpiero och Sergio, som han delade bostad och liv med tills de båda dog på 1990-talet. Inte okontroversiellt, att i det romersk-katolska Italien leva öppet som homosexuell – dessutom med två män samtidigt.

Annons
Annons
Annons