Annons

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

Gröten är inte bara het i Hollywood, dessutom lever du längre om du äter den. Det visar en ny amerikansk studie.

Publicerad
Gröten är inte bara het i Hollywood, dessutom visar ny forskning att den förlänger livet.
Gröten är inte bara het i Hollywood, dessutom visar ny forskning att den förlänger livet. Foto: COLOURBOX

**LÄS OCKSÅ: **De tio nyttigaste frukterna

I hälsotrendens spår har en hatälskad klassiker fått ett rejält uppsving. I höstas kunde vi läsa hur gröten dök upp på Starbucks och Hollywood Studios som ett hälsosamt alternativ. Att personer som Cameron Diaz, Barack Obama och David Cameron kommit ut som grötätare stärkte gröthajpen ytterligare.

**Nu har forskare **vid Harvard School of Public Healthhittat ytterligare en anledning till att peta i sig en tallrik gröt om dagen. Att fullkorn förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och är allmänt hälsobringande vet vi ju sedan tidigare, men det här är den första långtidsstudien i ämnet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Maten som motar bort din förkylning

Forskarna har följt över 100 000 personer. 1984, när studien inleddes, var samtliga deltagare friska men vid uppföljningen 2010 hade 26 000 avlidit. Dock kunde man se att personerna som åt mest fullkorn såsom gröt, fullkornsris och quinoa verkade vara förskonade från många sjukdomar, i synnerhet hjärtsjukdom.

Forskarna såg att ett intag av fullkorn som motsvarade en liten tallrik gröt om dagen reducerade risken att drabbas av hjärtsjukdom med 9 procent.

– Resultaten visar att vi även fortsättningsvis bör stödja rådande dietriktlinjer som rekommenderar ett ökat intag av fullkorn, säger dr Hongyu Wu vid Harvard School of Public Health.

Även när man korrigerat för ålder, eventuell rökning, BMI och fysisk aktivitet kvarstod resultaten.

Fotnot: Studien i sin helhet.

Annons
Annons

Gröten är inte bara het i Hollywood, dessutom visar ny forskning att den förlänger livet.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons