Annons

”En talibansk stat blomstrar öppet”

Den amerikanske journalisten David Rohde var kidnappad av talibanerna och hölls som fånge i norra Waziristan. Under drygt sju månaders fångenskap bekräftades Rohdes misstankar att regionen är en talibansk mini­stat med mängder av skolor och träningsläger där unga självmordsbombare utbildas för ­kriget i Afghanistan.

Publicerad

– Ingenting har förändrats i norra Waziristan. Pakistans armé har inte gjort några försök att ta kontroll över regionen och ta upp kampen mot (terrorledaren) Haqqanis nätverk och utländska rebeller som finns där. Därför kan de fortsätta att utnyttja regionen för träningsläger och vila, säger David Rohde till SvD.

Både Afghanistans president Hamid Karzai och USA medger officiellt att fredssamtal pågår med talibanerna, men det är högst osäkert om det är förhandlingarna som leder till resultat. Talibanerna är splittrade i så många olika grupperingar med helt olika värderingar att det är omöjligt att hitta en enskild trovärdig förhandlingspart.

David Rohde intervjuar soldater i bergen i Afghanistan strax innan han blev kidnappad av talibaner en bit utanför Kabul.

Foto: TOMAS MUNITA/NYT/AFP Bild 1 av 3

Terrorledaren Jalaluddin Haqqani låg bakom kidnappningen.

Foto: MOHAMMED RIAZ/AP Bild 2 av 3

Regionen Waziristan där David Rohde hölls fången.

Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons