Säkert handlag med seriöst lekfull litteratur

Magnus Hedlund.
Magnus Hedlund. Foto: Ulla Montan

SvD:s kritiker Magnus Hedlund drar en lans för den seriöst lekfulla litteraturen. I hans senaste bok samlas en rad mästerliga texter om den franska litterära lekstugan Oulipo och dess släktingar.

Under strecket
Publicerad
Annons

I ”Livet är en häst. Kring Oulipo och den möjliga litteraturen” samlar Pequod Press ett antal av Magnus Hedlunds texter som tidigare har publicerats i olika sammanhang men som nu blir tillgängliga för en bredare publik. Bokens något mystiska titel är lånad från det inledande kapitlet som i sin ursprungliga form publicerades i tidskriften Pequods specialnummer om Oulipo från 1996 och exemplifierar en av Oulipos många experimentella tekniker. Det var 1960 som Raymond Queneau, en av den franska litteraturens giganter, och kemiingenjören och matematikern François Le Lionnais grundade den litterära lekstugan _Ouvroir de littérature potentielle, en verkstad för potentiell litteratur. Oulipo kort och gott.

Hedlund presenterar med säkert och pedagogiskt handlag några av gruppens mer framstående medlemmar, samt inspirationskällor som Raymond Roussel och Alfred Jarry. Han förklarar förhållandet till den besläktade patafysiken. Ibland kan det nedtonade tilltalet ge intrycket att Hedlund inte riktigt litar på sina läsares bekantskap med namn som Roussel och Georges Perec eller på deras intresse för att lära känna dem. Och det inte utan att man ibland längtar efter den motsträvige och undflyende berättarrösten i Hedlunds egen ”Någon där?” som kämpar emot samtalspartnerns alltmer påträngande krav på enkla och tydliga svar om något så svårdefinierat som Jarrys patafysik.

Annons
Annons
Annons