Annons

Torsten Örn:En syndabock i fredens tjänst

Ofta när det hävdas att FN ”misslyckas” med att avstyra våld och folkrättsliga övergrepp är det egentligen stormakternas regeringar som fallerat. Men att fungera som internationell syndabock i kristider är också en av 60-åriga FN:s uppgifter.

Under strecket
Publicerad

Att vi flaggar i dag beror på att det var den 24 oktober 1945 som Förenta Nationernas stadga trädde i kraft. Alltså för exakt 60 år sedan. Precis som vid vanliga 60-årsdagar kan det vara motiverat att stanna upp och reflektera ett ögonblick. Är det något att fira? Goda råd för framtiden? Eller bara tomma fraser? Det senare vore ett hån efter Kofi Annans dramatiska vädjan om internationell solidaritet med de jordbävningsdrabbade i Pakistan i förra veckan.

När företrädare för det andra världskrigets segrarmakter - de nationer som förenats i kampen mot Tyskland, Italien och Japan - i april 1945 samlades i San Francisco för att godkänna en stadga för den organisation som skulle ”rädda kommande generationer från krigets gissel”, pågick alltjämt kriget i både Europa och Fjärran Östern och inga atombomber hade ännu fällts. Det kan vara nyttigt att komma ihåg det en dag som denna.

Annons
Annons
Annons