Analys

Jan Blomgren:En stukad president

Jan Blomgren

När Dmitrij Medvedev för två år sedan gästade Stockholm för det årliga toppmötet med EU charmade den ryske presidenten sina motparter vid förhandlingsbordet. EU hade stora förhoppningar om en framtida mer avspänd relation – när Medvedev i dag landar i Bryssel för nytt toppmöte är det en annan stämning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förhoppningarna på ett mer avspänt, mer modernt Ryssland var inte bara höga i Väst utan också bland miljoner reformvänliga ryssar. Men de senaste veckornas turbulens i samband med parlamentsvalet har visserligen fokuserat på missnöjet med Vladimir Putin, men det finns en till minst lika stor förlorare. Dmitrij Medvedev har förlorat respekten hos ryssarna – och också internationellt.

Alla visste att Putin fortfarande hade ett starkt grepp om rysk politik och i egenskap av premiärminister ofta hade mer att säga till om än president Medvedev. Men Medvedev hade något år efter sin presidentinstallation blivit varm i kläderna och tagit flera initiativ som tydde på att han hade en annan mer modern agenda än sin företrädare, den 13 år äldre Putin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons