Annons
X
Annons
X

En strimma handelshopp i Davosmörkret

En ljus strimma optimism i ett dunkelt handelsmörker – så kan mötet mellan ett 30-tal handelsministrar under Davosmötet beskrivas. Nu vill man rivstarta Världshandelsorganisationens Doharunda.

– Många är positivt överraskade att WTO fortfarande finns, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SvD Näringsliv.

Världsekonomiskt forum i Davos 2016
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: Tomas Oneborg

DAVOS Mitt i glåmiga debatter om seg tillväxt i världsekonomin, inbromsning i Kina och skakiga börser glimmade ett hopp i helgen när ett 30-tal handelsministrar träffades under Davosmötet. Det är första gången de samlas sedan WTO:s ministermöte i Nairobi i december. Då lyckades man med näppe rädda WTO från kollaps genom att enas om ett jordbruksavtal om främst minskade exportsubventioner. Däremot var de 162 medlemsländerna oeniga om hur man ska skaka liv i den insomnade Doharundan om ökad frihandel.

– Vi har talat om hur vi ska agera efter Nairobi, och hur vi ska gå vidare med Doha. Många här vid Davosmötet är glada över att vi kom överens i Nairobi, och är positivt överraskade att WTO fortfarande finns. Flera hade skrivit dödsannonser för WTO före mötet, säger Cecilia Malmström till SvD Näringsliv i Davos.

Nu väntar ett tufft jobb för att komma vidare med multilaterala Dohaförhandlingar. Men problemet med tungrodda Doha är att få alla länder att komma överens om mängder med handelsområden. Cecilia Malmström menar att framtidens melodi snarare är att förhandla fram mer frihandel inom begränsade sektorer mellan villiga länder. Så sker redan i dag när det gäller exempelvis tjänstehandel, handel med informationsteknologiska varor och handel med miljövaror och miljötjänster.

Annons
X

– Man kan köra det som parallella spår. Alla måste inte gå fram samtidigt, utan vi kan också skapa «villigas koalitioner» för vissa områden. Det finns en mängd nya frågor som kräver globala frihandelsregler, exempelvis e-handel och investeringar, säger Malmström.

Cecilia Malmström tillsammans med USA:s handelsminister Michael Froman i Davos. Foto: Gunilla von Hall

USA:s handelsminister Michael Froman ser på saken med samma ögon.

– Alla som har områden som behöver lösas bör inleda konversationer med andra länder och söka allierade. Inom några månader lär det klarna var det finns potential för något mer formellt, säger Michael Froman i Davos.

Samtidigt är både Froman och Malmström hektiskt upptagna av slutförhandlingar om det transantlantiska frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU. Kan det bli klart i år, med det amerikanska presidentvalet som tar all kraft?

– Vi jobbar för fullt med avtalet, även om TTIP inte är på radarn i amerikansk politik just nu. Men vi kör full speed framåt. Jag pratar med Froman varje vecka i telefon, och i februari väntar ny förhandlingsrunda. Det tar tid att försäkra oss om att båda sidor blir nöjda, säger Malmström och fortsätter:

– Efter valet finns ett vakuum framtill januari då nya administrationen tar vid. Då kan vi också komma framåt. Men det blir inget stämplat och klart avtal i år. Sedan beror det på vem som vinner valet. Blir det en demokrat handlar det om mindre justeringar, medan en republikan kanske vill göra störa ändringar.

Däremot finns chans att bli klara med plurilaterala frihandelsförhandlingar om tjänstehandeln som pågått sedan 2013 mellan 23 länder, så kallade TISA-förhandlingar. Michael Froman höll ett särskilt frukostmöte om detta i Davos för att komma framåt.

– Vi har positiva signaler att vi kan bli klara i år. Tjänstesektorn är oerhört viktig för EU och Sverige, då 70 procent av EU:s ekonomi är tjänsteberoende. Vi har en ny förhandlingsrunda nästa vecka, men jag känner mig hoppfull, säger Malmström.

Hon menar att dessa olika spår – multilaterala Doha och parallella plurilaterala förhandlingar om olika sektorer – kan stimulera den tröga världshandeln vilket i sin tur ger en skjuts åt världsekonomin. WTO skrev nyligen ner prognosen för världshandeln till 2,8 procent för 2015, jämfört med 3,3 procent i april. Alla är dock inte lika övertygade om frihandelns goda effekt för alla länder. Men Malmström menar att ökad handel är en lisa.

– Ökad handel kan skapa jobb och tillväxt. Handeln är ett verktyg som är underutnyttjat för att få fart på den globala ekonomin, säger hon.

Annons
Annons
X

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Cecilia Malmström tillsammans med USA:s handelsminister Michael Froman i Davos.

Foto: Gunilla von Hall Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X