Annons
X
Annons
X

En strid om själen

Kampen om nätet handlar inte bara om politiskt inflytande – utan också om internets själ. Oscar Swartz berättar varför internetanvändarna till slut kommer att vinna striden mot informationseliten.

Hösten 1994 kom webbläsaren Netscape med en testversion. Den möjliggjorde för de få internetanvändare som var uppkopplade att nu också se grafik och bilder på nätet.

Pionjärerna började snickra hemsidor. Ungefär där skedde ett paradigmskifte som nu utlöst en kamp om makten över internet. Då menar jag inte makt i form av teknik, organisation eller styrning. Det handlar om makten över internets själ
– eller bärande idé, om man så vill.

Låt oss ta ett steg tillbaks och försöka förstå vad som hänt: internet är ett nytt medium som gör att folk för första gången i historien, till nästan ingen kostnad alls, kan publicera sig och ta del av andras publikationer jorden runt – utan att redaktörer med rödpenna, statliga censorer eller andra grindvakter kan lägga sig i.
Gutenbergs boktryckarkonst gjorde att renässansens skrifter kunde spridas och bana väg för upplysningen. Detta underminerade kyrkans makt och monopol på ”kunskap”.

Annons
X

**Internet hotar nu att ta makt och intäkter från en informationselit. Den har varit van att sända sina budskap till massan, som passivt betalar och tar emot.
**
Internet fick en våldsam acceptans eftersom det svarar mot grundläggande sociala behov hos människan. Virtuella gemenskaper uppstår där många är imponerade av den hjälpsamhet och snabba kunskapsspridning som sker.
Man slänger ut en fråga i rätt forum om diskmaskinsinstallation och plötsligt får man tips från experter, varningar från folk som gjort misstag, länkar till manualer. Man delar med sig av sin data, sin info, sin kunskap, sina ljud- och bildupplevelser, ja, sina filer.

Mänskliga framsteg är intimt förknippade med spridning av kunskap. Om jag uppfinner hjulet förbrukas inte kunskapen om någon kopierar min uppfinning och bygger ett eget hjul. Tvärtom mår världen bra av att så många hjul som möjligt byggs.
Många nätveteraner, användare – och i ökande utsträckning forskare i nationalekonomi och juridik
– inser möjligheterna till framsteg, som ligger i nätets förmåga att sprida information.

**Låt oss kalla detta för ”Drömmen om horisontell informationsdelning”, där digital information kan och bör delas broderligt och generöst.
**
Etablerade krafter ser nya möjligheter: skär bort kostnaden för fysiska delar som plastskivor och boxar, avskaffa mellanhänder och bli helt digitala. Den ”rena” profiten kan öka nu när alla har ett ”rör” rakt in
i hemmet genom vilket produkter kan flyta.
Detta är ”Drömmen om vertikal informationssändning”, där digital information kan och bör licenseras ut från en sändande producentelit till en mottagande konsumentmassa och där internet bara ses som en effektivisering av verksamheten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Här finns alltså två helt skilda visioner som delvis står i konflikt med varandra: Horisontell informationsdelning mot vertikal informationssändning.
  **
  Skiv- och filmindustrin stämmer nu användare för ”intrång i upphovsrätt”. Man försöker stänga större noder där digitalt material passerar.
  Dessa aktiviteter har ingen nämnvärd effekt på fildelandet.
  Så nu har man aviserat attacker mot internetoperatörerna, vilka anklagas för att tjäna pengar på användarnas olagliga beteende.
  Mediebolagen för också ett propagandakrig där man (förgäves) försöker få användarna att tro att en unge som laddar ned låtar till sin mp3-spelare har stulit ett par hundra tusen kronor från svältande låtskrivare.

  **Användarna sväljer inte propagandan, men politikerna tycks falla för lobbyverksamheten och väljer att stärka upphovsrätten. Detta konserverar den gamla vertikala informationssändningsmodellen i stället för att anpassa den.
  **
  Men så lätt kan man inte ta död på internets själ och användarnas dröm.
  Jag tror ”kampen” kommer att föras på flera plan, ett par av dem närmast omedvetna anpassningar till den nya horisontella världen:

  Tiden: Nätets sociala dimensioner kommer att fylla allt mer av användarnas tid. Konsumtariatet – det vill säga den obildade, passiva massa som bara tar emot och som producenteliten vill bevara – krymper raskt. Tiden läggs på chattar, nätgemenskaper, forum, sociala
  ”taggingsajter”, bloggning, podcasting, bildbyten, exhibitionism, fluktande med mera.

  Upphovsmännens antal växer: Internet, kombinerat med digitalkameror, programvaror och videokameror sätter verktyg i händerna på var man. Produktionen av digitalt material kommer att växa lavinartat – helt oberoende av upphovsrättsindustrin – och mycket material
  av god kvalitet kommer att finnas och konsumeras och fylla upp än mer tid.

  Politiken: Det finns ingen möjlighet att folket kommer att acceptera
  lagstiftningen i längden. Upphovsrätten kommer att förändras,
  kanske blir kopiering av digitalt material för icke-kommersiellt personligt bruk tillåtet.

  Upphovsrättsindustrin ägnar sig i dag åt att bygga ett fåtal stjärnor och produkter genom osannolika marknadsföringsbudgetar.
  Ofantliga inkomster hamnar hos några få, vilket är en logisk effekt av upphovsrättens utformning. Det är för dessa personers och bolags privilegierade ställning som Antipiratbyrån och andra organisationer strider; inte för kreatörer i allmänhet.
  Det kommer att gå att tjäna pengar under de nya omständigheterna också. Effekten av den kamp jag beskriver ovan är intäkterna sprids till många fler människor. Dessutom gör den vissa storföretag obsoleta. Vi lär få höra av dem i fortsättningen också. Maktkampen om internets själ har bara börjat.

  Oscar Swartz blogg swartz.typepad.com

  Oscar Swartz

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X