Annons

Hot milkEn storslagen roman om att ta språnget

Deborah Levy
Deborah Levy Foto: Björn Lindahl /IBL

Deborah Levy skriver krigiskt, passionerat och ömsint om Sofia som, bokstavligen, burit sin sjuka mor genom livet. Men som nu är på väg att ta språnget och skaffa sig en egen tillvaro.

Publicerad

”Jag ska tala om den kvinnliga skriften: om vad den ska göra”, skriver Hélène Cixous i ”Medusas skratt”, och fortsätter: ”Kvinnan måste skriva sig själv, kvinnan måste skriva om kvinnan och föra kvinnorna till skriften, som de varit skilda från lika brutalt som ifrån sina kroppar (…)”.  Det är en ”écriture féminine” hon efterlyser, den där kvinnan återerövrar både kroppen och språket; skriver fram erfarenheten i all sin komplexitet och vildsinthet. Deborah Levy inleder sin roman ”Hot milk” med ett citat från Cixous skrift, det är både en uppfordran och ett löfte: ”It’s up to you to break the old circuits.”

Och som hon gör det sedan, Deborah Levy! ”Medusas skratt” pulserar genom hennes roman som en osynlig, men icke desto mindre het, blodfylld röd tråd; det är en frigörelseprocessens ”écriture féminine”, krigisk, passionerad, ömsint. På ytan är handlingen enkel: en ung kvinna, Sofia, och hennes mor, Rose, reser från London till södra Spanien för att modern ska få behandling för den oförklarliga åkomma som gör att hennes ben inte fungerar som de ska. Hon kan inte gå, bortsett från att hon faktiskt kan det – ibland.

Hot milk

Foto: Alastair Grant/ AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons