Recension

Gå inte ensam ut i nattenEn stor roman om tiden

IGENKÄNNING Nu avslutar Kjell Westö sin kvartett om Helsingfors. En historia om Staden och dess människor som knappast lär lämna någon oberörd, skriver Mats Gellerfelt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många författare har drömt och drömmer om att skriva Den Stora Romanen om Staden, heltäckande och med ett väldigt nät som omsluter gestalter och platser. Säg bara James Joyces ”Odysseus”, Carlos Fuentes ”Där luften är klarast” eller Alfred Döblins ”Berlin Alexanderplatz”. Eller varför inte den finlandssvenske prosaisten
Kjell Westös kvartett romaner om Helsingfors under 1900-talet vars sista del nu föreligger,
Gå inte ensam ut i natten (titeln hämtad från en magnifik dikt av Dylan Thomas).

Dessa romaner är verkligen ett storartat arbete som ger en gedigen helhetsbild av den finska huvudstaden och dess människor. De olika delarna är fristående, men hänger ändå på många sätt ihop. Vissa händelser, till exempel OS 1952, får en närmast symbolisk betydelse. Allt är skrivet på en mycket karakteristisk finlandssvenska, med många dialektala uttryck och finska ord insprängda (det här med finlandssvenska har rikssvenskar ofta litet svårt att greppa; en god vän som läste en tidigare roman klagade på översättningen!). Det är samma språk, men ändå ett annat, rikt och musikaliskt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons