Annons
X
Annons
X

En skådespelare med utstrålning och pondus

Lars-Erik Berenett (1942–2017).
Lars-Erik Berenett (1942–2017). Foto: Ulf Höjer/IBL

Lars-Erik Berenett har hastigt gått bort, 74 år gammal. För den stora allmänheten var han möjligen mest känd för rollerna Roland Hassel och Harald Bowallius, som temperamentsfull polis och en viktig del av tv-serien ”Skilda världar”, men han har också gjort en otalig mängd andra filmroller och varit en stor och viktig aktör på teaterscenen.

Ibland kan livet vara väldigt ironiskt, liksom döden. Under sina sista år kom Lars-Erik Berenett att spela den amerikanska pjäsen ”Tisdagar med Morrie” som bygger på en bok av Mitch Albom. Stycket handlar om en professor på väg att dö och alla insikter om livet detta ger honom. Morries kropp bli allt mer svag, men han formulerar en rad visdomar om att våga leva fullt ut och inte vara rädd för åldrandet och döden: tänk, känn dig själv och känn med andra.

Iscensättningen blev en stor framgång. Lars-Erik Berenett fick resa landet runt under flera år som Morrie Schwartz, och kväll efter kväll gestalta hur en man långsamt dör.

Annons
X

Det blev en stortartad predikan om att leva livet medan man kan det och att få fred med sig själv. Berenett var oerhört skicklig på att gestalta det fysiska förfallet men också på att leverera Morries repliker med patos och engagemang via sin exakta röstbehandling och direktkontakt med publiken.

Lars-Erik Berenett kan på ett sätt sägas förkroppsliga deckargenren nordic noir. Poliskommissarien Roland Hassel var genom alla tolv filmerna en kraftfull, sluten gestalt. För mig personligen är det ändå scenskådespelaren Berenett som gjort mest intryck. Vem glömmer, exempelvis, uppsättningen av ”Natten är dagens mor” på Göteborgs stadsteater 1983 där han fick spela den aggressive storebrodern Georg mot Percy Brandt och Reine Brynolfsson?

Han kom att spela på alla stora teatrar. George i ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”, Willy Loman i ”En handelsresandes död”, Edgar i ”Dödsdansen”. Han har medverkat i en rad svenska tv-serier, senast i välgjorda ”Molanders” men också framgången ”Jordskott”. Lars-Erik Berenett var en karaktärsskådespelare med stark utstrålning och mycket pondus som med små gester och kraftfull blick var ett genialt exempel på subtil, självklart rotad gestaltningskonst.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Lars-Erik Berenett (1942–2017).

  Foto: Ulf Höjer/IBL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X